Jövőre 80 milliárdnál is többe kerül a közmédia

Jól megfizetik az NMHH-nál dolgozókat, de az MTVA munkatársainak sem kell izgulniuk.

Vég Márton
2017. 10. 31. 4:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyi juttatásokra az ideihez képest 4,3 százalékkal kevesebbet, „mindössze” 8,8 milliárdot fordíthatna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre – derül ki a szervezet 2018-as költségvetéséről szóló törvényjavaslatból, amelynek általános vitája kedden kezdődik. A hatóságnál változatlanul 650 fős létszámmal kalkulálnak, így körülbelül 13,5 millió forint személyi költség jut egy munkavállalóra évente. Jelentős megszorításról tehát nem lehet beszélni, főleg úgy, hogy jövőre csökken a munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke is. A legnagyobb kiadási rovatban, a dologi kiadásokban azonban nem lesz semmilyen megszorítás, sőt a 11,1 milliárd forint 5,7 százalékos plusz mozgásteret biztosít az NMHH-nak. A szervezet idén 35,3 milliárd forintból gazdálkodhat, a 2018-ra vonatkozó tervben viszont csak 34,3 milliárd forint szerepel.

Nincs miért izgulni a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) dolgozó több mint kétezer embernek sem. A közmédia adásait idén is 79,9 milliárd forintért láthatták a nézők, 2018-ban, a választás évében azonban kicsivel, de bőségesebb lesz a büdzsé: 80,7 milliárd forint szerepel a törvénytervezetben. A közvetlenül az adófizetőktől érkező hozzájárulás 70,1 milliárd forintról 71,2 milliárd forintra hízik, míg a kereskedelmi bevételek 8,5 milliárd forintot érhetnek majd el. Az NMHH legutóbbi felméréséből kiderül, hogy például az M1 állami hírcsatornánál a megszólalások háromnegyede származik kormánypárti szereplőtől. A Déli és az Esti krónikában ugyan valamivel kevesebb „teret” kaptak a fideszesek, mint az M1-en (és a TV2-nél), de – áprilist leszámítva – itt beszélhettek a legtöbbet a kormánytagok.

Ami a személyi kiadásokat illeti, nyoma sincs megszorításnak az MTVA-nál: az idei 14,3 milliárdról 14,7 milliárd forintra ugranak az összesített fizetések. Az MTVA működése sokkal könnyebb 2015 novembere óta, akkor döntött úgy a kormány, hogy átvállalja a 47 milliárd forintos adósságállományt. A 80,7 milliárd forintos költségvetésből például simán kifizethetik a 6×6 Taxival létrejött, két évre szóló, 500 millió forintos megállapodást. Jelentős tétel a Nielsen Közönségmérés Kft.-vel kötött, 12 hónapos szerződés 246,6 millió forint értékben, ennyiért cserébe megtudják, mennyien nem nézik a négyévesnél idősebb korosztályból az állami csatornákat (M1, M2, M3, M4, M5, Duna és Duna World). Vélhetően telik majd az állami média Kunigunda útján lévő székházának további modernizálására is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.