Kapkodás miatt lett hibás az aradi vértanúk csepeli emléktáblája

Az önkormányzat zsarolásról beszél annak kapcsán, hogy egy lakó bérleti díjat kért volna kerítése használatáért.

2017. 10. 09. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavaros zsarolási történettel állt elő Csepel önkormányzata, hogy miért írhatták el az aradi vértanúk kivégzésének dátumát azon az emléktáblán, amelyet október 6-án koszorúzott meg többek között Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd kormánypárti polgármester. 

Kérdésünkre, hogy történhetett meg az a szégyen, hogy az emléktábla szövege szerint az aradi tizenhármakat 1848. október 6-án végezték ki, illetve a tizennegyedik vértanúnak is mondott Kazinczy Lajos tábornokról miért írták, hogy szintén 1848-ban, mégpedig október 25-én lett a Habsburg-megtorlás áldozata, Ábel Attila Fidesz–KDNP-s alpolgármester – aki szintén ott volt a megemlékezésen – válaszolt. Közölte: „Az aradi vértanúk csepeli emléktáblája helyszűke miatt eredetileg egy magánház kerítésén volt. Szomorú, de korunkra jellemző, hogy a magánház tulajdonosa pénzkereseti lehetőséget látott a táblában. Ezért nem elégedett meg azzal, hogy a kerület a kerítését is rendben tartotta, éves bérleti díjat követelt. A csepeli önkormányzat nem kíván semmilyen zsarolásnak sem engedni. A kerület vezetése határozott úgy, hogy egy emlékoszlopot állít az emléktábla helyett. Az idő rövidsége miatt hiba csúszott a szövegbe, amit sajnálunk. A hibát elkövető kollégánkat felelősségre vontuk. Azzal viszont nem értünk egyet, hogy a Magyar Nemzet vagy bármely más médium megalázza a hibát elkövető munkatársat, ezért a nevét nem közöljük.”

A pénteki eseményről és a súlyos ténybeli tévedésről még vasárnap délután számolt be a 444. Ábel Attila érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az emlékoszlop a táblával nem több mint 370 ezer forint plusz áfa összegbe került. Hozzátette: „Az emléktáblát a hiba miatt nem is avatták fel, ellentétben a sajtóban megjelenttel. Csak koszorúzás volt október 6-án.”

Tény azonban, hogy még a „hivatalos csepeli sajtó”, a XXI. kerületi önkormányzat honlapja, a Csepel.hu is így számolt be a nemzeti gyásznap helyi eseményéről: „Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékeztek, egyúttal egy emléktáblát avattak az Aradi vértanúk és a Szentmiklósi út kereszteződésében október 6-án.”  

Cikkünk megjelenése után a Csepel.hu szerkesztői az „avattak” szót átírták, s helyette már az olvasható: „koszorúztak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.