Navracsics Tibor: Az állam nem érhet el mindenhová

Ha az ember megsértődik vagy elkezd hisztizni, mert őt bántják, azt rossz politikának tartom – mondta az uniós biztos a Magyar Nemzetnek.

Unyatyinszki György
2017. 10. 20. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az ember megsértődik vagy elkezd hisztizni, mert őt bántják, azt rossz politikának tartom – mondta Navracsics Tibor uniós oktatási biztos csütörtökön a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy a „Soros-terv” létezésének a kormányzatitól való ellentétes megítélése hogyan hatott ki a régi kapcsolataira. Emlékezetes, hogy a közelmúltban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lényegében lehazaárulózta Navracsics Tibort, mert utóbbi úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság napirendjén nem található a „Soros-terv”. A múlt héten végül Orbán Viktor miniszterelnök is egyszerűen kijelentette az ATV kérdésére, hogy ő „jobban tudja”, és az uniós biztos „téved”, hogy létezik-e a „Soros-terv”, sőt, szerinte az Európai Bizottság egyenesen „a Soros-tervet hajtja végre”.

Az erre való reagálástól azonban érzékelhetően erősen ódzkodott Navracsics Tibor. A téma kapcsán hozzátette, nem tudja és nem is tiszte megítélni, hogy a kormány által vélelmezett „Soros-tervnek” vannak-e olyan elemei, amelyek mások, például Soros György kijelentéseivel azonosak, vagy arra akár csak hasonítanak. – Én az Európai Unió szempontjából közelítem meg ezeket a kérdéseket – hangsúlyozta Navracsics.

Hogy a második Orbán-kormány egykori igazságügyi minisztere napjainkban a haza politikai élethez képest mennyire más utat jár, azt jól érzékelteti, ahogy a Pro Bono Summit csütörtöki konferenciáján mondott beszédében Navracsics Tibor azokat a piacvezető cégeket méltatta, amelyek civil szervezetekkel együttműködve fontos társadalmi feladatokat vállaltak fel. A cégek mind olyan területen tevékenykedtek, ahol az állam nem volt képes – maradéktalanul – ellátni feladatait. Ezek a vállalatok olyan civilekkel is együtt tudtak működni, amelyek működését és céljait a magyar kormány is erősen kritizálja, némelyeket egyenesen a Soros-hálózathoz köt. – Mindig is a híve voltam, hogy a közszféra és a magánszféra együttműködjön – emelte ki Navracsics Tibor; egyúttal emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2010-es választási programját egykor úgy alakították ki, hogy szorosan együttműködtek vállalatokkal a társadalmi felelősségvállalás kapcsán. – Az állam nem érhet el mindenhová – tette hozzá. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, mennyire tud egyetérteni azzal, hogy a Belügyminisztérium a napokban egyoldalúan felmondta a Magyar Helsinki Bizottsággal a hazai börtönök törvényes működésének civilek általi ellenőrzését, ám az egykori igazságügyi miniszter tartózkodott attól, hogy ezt kommentálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.