Nem jutott több pénz a szakképzés tanárainak

Csak a Klebelsberg Központ pedagógusai örülhettek, igaz, a gyógypedagógusokat már kihagyták a pótlékemelésből.

Hutter Marianna
2017. 10. 05. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a Klebelsberg Központ (KK) bizonyos feladatokat ellátó pedagógusai számára növelték a pótlékokra fordítható keretet, a szakképzés tanárainak nem – tudta meg a Magyar Nemzet. A problémáról Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke is beszélt a szervezet múlt heti konferenciáján. A Klebelsberg Központ ugyanis saját hatáskörében úgy döntött, hogy úgynevezett középarányos pótlékemelést hajt végre, ami az osztályfőnököket, a munkacsoport-vezetőket, intézményvezető-helyetteseket és a gyakorlati oktatás vezetőit érinti.

Ez azt jelenti, hogy míg például az egyetemi végzettségű osztályfőnökök eddig egységesen a pótlékalap tíz százalékát kaphatták meg (20 300 forintot), addig most már akár a harminc százalékát is (60 900). Az pedig, hogy az érintett mennyit kap, az intézményvezető döntése. Ugyanakkor az igazgató nem adhatott volna mindenkinek harminc- százalékos emelést, mert a KK egy-egy osztály után húszszázaléknyi pótléknak megfelelő összeget biztosított a korábbi tíz százalék helyett.

Az ügy kapcsán Horváth Péter arról beszélt a rendezvényen, hogy a pótlékokkal kapcsolatos intézkedések kedvezők voltak, ám azt nem tartja méltányosnak, hogy csak a KK fenntartása alatt dolgozó pedagógusok részesültek az intézkedésben, míg például a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) tartozó, akár ugyanazt a feladatot ellátó tanárok nem. Ezért a Nemzeti Pedagóguskar jelezte a problémát az NGM illetékes helyettes államtitkárának, Pölöskei Gábornénak. A gazdasági tárca pedig ígéretet tett rá, hogy egyeztetni fog a KK-ért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Lapunk megkeresésére Horváth Péter arról is beszélt, hogy a mostani intézkedés nem érintette sem magukat az intézményvezetőket, sem a tagintézmények vezetőit, sem pedig a gyógypedagógusokat. Utóbbi miatt egyébként az NPK levelet írt az illetékes államtitkárságnak. Az, hogy a gyógypedagógusokra nem gondoltak a mostani emelésnél, már csak azért is érthetetlen, mert mint lapunk több alkalommal beszámolt róla, országszerte súlyos gondot okoz a szakemberhiány.

Az NPK elnöke úgy reagált annak kapcsán, hogy a konferencián elhangzottak szerint csak az intézményvezetők negyede differenciált kollégái munkájának minőségét illetően: ez nem jó üzenet. – A pótlék nem szociális juttatás kellene hogy legyen, hanem a teljesítménynek kellene meghatároznia – mondta.

Ehhez hasonlóan a múlt heti rendezvényen részt vevő Hajnal Gabriella, a KK szakmai elnökhelyettese is szomorúnak nevezte, hogy csak kevés iskolaigazgató élt a differenciálás lehetőségével. Arról beszélt, hogy amikor a szakszervezetek tárgyaltak a szakállamtitkársággal, mindig nehezményezték: nincs rá keret, hogy a jobban dolgozó pedagógusok munkáját elismerjék. A mostani többletforrás pedig éppen erre szolgált volna. Hajnal Gabriella megjegyezte: nem hiszi el, hogy egy iskolában minden osztályfőnök egyformán dolgozna, „ilyen nincs”. Már csak azért sem, mert nem mindegy, hogy melyik évfolyamon tanít a pedagógus, például elsőben a pici gyerekek bevezetése az iskolai életbe nagyon nagy feladat, ahogy egy végzős osztály érettségire való felkészítése is. – Ehhez hasonlóan az sem mindegy, hogy hány fős egy osztály, vagy hogy járnak-e oda sajátos nevelési igényű gyerekek – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.