A nagy mélységekben járó REAC-nál is milliárdos stadionfelújítás kezdődhet

Taóból, az MLSZ és a kerület támogatásából alakítanák át a jelenleg a budapesti bajnokságban játszó csapat otthonát.

2017. 11. 10. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest XV. kerületébe is elérhet hamarosan a hazai stadionépítési és -felújítási láz – ilyen döntést hozott keddi ülésén a városrész képviselő-testülete. A helyi önkormányzat tulajdonában álló, élet- és balesetveszélyes lelátójú Budai II. László Stadion három ütemben zajló, évekig tartó rekonstrukciója összességében több milliárd forintba kerülhet. Elsőként azonban csak a jelenleg a budapesti bajnokságban (BLSZ I) szereplő Rákospalotai Egyetértés Atlétikai Clubnak (REAC) otthont adó pálya lelátóját építenék újjá, fednék be, s újítanák fel a sportlétesítmény főépületét egymilliárdos keretből. A beruházó REAC a szükséges összeg 70 százalékát, több mint 711 millió forintot úgynevezett taópénzekből, tehát magáncégek társasági és osztalékadójából származó állami támogatásból fedezné.

További 127 milliót kiegészítő támogatásként a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) állna, míg a kerületi önkormányzat önrésze 178 millió lenne. Jelenleg ezer ülőhely és hatezer állóhely van a XV. kerületi Széchenyi téri stadionban, amelynek állapota valóban méltatlan névadójához, az Aranycsapat Púpos becenevű jobbszélsőjéhez. A Ferencváros Groupama Arénáját és a Videoton székesfehérvári stadionját is tervező S.A.M.O. Kft. „mert nagyot álmodni”. Ugyanis a REAC-nak egy csaknem kétezer néző befogadására alkalmas úgynevezett NB II-D kategóriájú futballstadiont képzeltek el. A már el is készült vázlattervek alapján a korábban az NB I-ben is megfordult csapat akár a másodosztályba való feljutást is kitűzhetné célként. A továbblépéshez a fejlesztés elkerülhetetlen. Már az NB III-as mérkőzéseknél is előírás, hogy a stadion egyik partvonala melletti lelátót 50 százalékban le kell fedni. A Budai II. László Stadionban egyetlenegy fedett lelátó sincs.

Mint Hajdu László (DK) polgármester elfogadott előterjesztéséből kiderült, még egy fillér fedezete sincs a beruházásnak. Ezért a kerület már a 2018-as költségvetésben megelőlegezi a REAC-nak a tényleges tervezéshez szükséges 28,5 millió forintot, amelyből az önkormányzat ötmilliós támogatásán felüli részt beleszámítják majd a már jelzett 178 milliós helyi támogatásba.

Azt, hogy pontosan mekkora lehet a teljes rekonstrukció végösszege, csak azután lehet megbecsülni, hogy a rákospalotai csapatot működtető REAC Sport Szolgáltató Kft. módosítja az MLSZ-nek korábban még csak az első ütemre benyújtott sportfejlesztési programját. A már említett vázlatterv koncepciója szerint a beruházás célja a stadionfelújítás mellett egy új városrészközpont kialakítása a lakosság kikapcsolódására. Ezt úgy érnék el, hogy a meglévő edzőpályát áttelepítenék a stadion másik oldalára, és a Széchenyi tér felőli oldalon nagy méretű közösségi teret alakítanának ki. A stadionban megszüntetnék a futballpálya körüli futókört, új főlelátó és külön vendéglelátó épülne. Természetesen a sportolókat kiszolgáló épületrészek, öltözők, edzőtermek mellett lennének irodák, VIP-területek és parkolók is.

Nem csak a profik

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzati képviselői elfogadták sportkoncepciójuk négyéves intézkedési tervét. A többi között kerületi bajnokságokat szerveznek az iskolásoknak, a nehéz szociális helyzetű gyermekek támogatására sportösztöndíjat alapítanak, valamint egyesületválasztó rendezvényeket szerveznek. Bevezetnek egy lakossági kártyát a helyi sportszolgáltatások kedvezményes igénybevételére, és kiemelten támogatják a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeinek megteremtését is. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.