Az MSZP a munka világáról tartott részországgyűlést

Tóth Bertalan Kazincbarcikán arról beszélt, hogy a párt programot ad, amely a biztos megélhetésről szól.

MN
2017. 11. 09. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökön Kazincbarcikán tartott MSZP-s részországgyűlés a munkára és a megélhetésre fókuszált. A párt ezt megelőzően Hajdúszoboszlón és Egerben is tartott hasonló rendezvényt, a következőt pedig Ajkán rendezik. A zárt ülés után Tóth Bertalan frakcióvezető sajtótájékoztatón közölte, hogy előtérbe helyezték a bérek felzárkóztatásának témáját. Mint mondta, a párt programot ad, amely a biztos megélhetésről, fizetésemelésről szól, ennek megvalósításához azonban kormányváltásra van szükség. Mint fogalmazott: Magyarországon olyan béreket kell adni a munkavállalóknak, amelyekből a családok meg tudnak élni. Kiemelte, hogy az országból több százezren már elmentek, és ez a folyamat azért folytatódik, mert az itteni bérükből nem tudtak megélni, ugyanakkor legalább százezer betöltetlen álláshely van az országban.

Az MTI szerint Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a biztos megélhetés a gyermekvállalásról is szól, ám a mai Magyarországon „a legnagyobb szegénységi kockázatot az jelenti, ha egy fiatal pár gyermekáldásra adja a fejét”. Ma a hét éven aluli gyermekeknek több mint 40 százaléka nő fel szegénységben, ezért a következő kormánynak a gyermekszegénység felszámolására fokozottan figyelnie kell. A nemzet tragédiájának nevezte azt is, hogy az országban „drasztikusan nő a halálozás”, és nem javulnak a születési mutatók, ráadásul ma minden hatodik magyar gyermek nem itthon, hanem külföldön születik. „Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megfordítani, az a magyar nemzet halálát vetíti előre”. Női politikusként kiemelte: egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni, ma nem ez a helyzet.

Gúr Nándor alelnök, országgyűlési képviselő a részországgyűlést követő, több témára koncentráló határozati javaslattervezet benyújtásáról beszélt. A témák között említette a megélhetést és a minimálbér nettó összegének 100 ezer forint fölé emelését, a járulékok csökkentését. Az MSZP alelnöke szólt arról is, hogy terveik között szerepel az „óriási bérszakadék” megszüntetése, mivel ma Északkelet-Magyarországon jóval kevesebb a fizetés, mint az ország középső vagy nyugati részén, kormányra kerülésük esetén pedig megoldják a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét. Tóth Bertalan elmondta: a következő részországgyűlést Ajkán tartják két hét múlva, ahol az egészségüggyel kapcsolatos programjukat mutatják majd be. Ezekre az eseményekre helyi civil szervezeteket, értelmiségieket is hívnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.