Bezárhatják a káoszt okozó fővárosi társaságot

Óriási bajban a közszolgáltatók, köztük a BKV, a közterületesek. Januárban léphet Tarlós István.

2017. 11. 15. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas a lemaradás a fővárosi közszolgáltatásokban, főként a tömegközlekedési közbeszerzések akadoznak, emiatt a BKV-nál csak rendkívüli intézkedésekkel tudják előteremteni a napi működéshez szükséges alkatrészeket – tudtuk meg belső forrásokból. Az idén nyáron 100 millióról 150 millió forintra emelt értékhatár fölötti pályázatokért 2016-tól a Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft. a felelős. Úgy tudjuk, a Fővárosi Közgyűlés januárban dönthet a fideszes érdekkörök nyomására létrehozott társaság felszámolásáról.

A cég ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – miszerint, ha központosítják a főváros intézményeinek és cégeinek közbeszerzéseit, átláthatóbb, hatékonyabb és olcsóbb lesz a működés –, és egyre nagyobb kárt okoz. A BKV ez évre tervezett, összességében több milliárd forintos közbeszerzési tervének alig harmada teljesült: a csaknem negyven tenderből alig 12-13 zárult le. Úgy tudjuk, ahhoz, hogy Budapesten a tömegközlekedés működtethető legyen, a menedzsmentnek a régi szerződések meghosszabbítását kell kezdeményeznie és fővárosi rendeleteket megkerülő trükköket kell bevetnie.

A BKV megtapasztalhatta már a 3-as metró egyenként több tízmilliárdos tendereinél, a Budapesti Közlekedési Központ pedig az 1-es villamos meghosszabbítását megelőző eljárásban, hogy ezek elhúzódása mekkora időbeli és anyagi veszteségeket okoz. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. legalább olyan nagy bajban van, mint a BKV. A jellemzően szintén alkatrészek, hulladékszállító célgépek, teherautók, üzemanyagok beszerzésének leállása egyben a szemétszállítás és köztisztasági munkák leállását, akadozását jelentené.

Az FKF honlapján közzétett, a napokban aktualizált közbeszerzési terv eredetileg 20 milliárd forintot meghaladó összegű, száznál is több pályázat kiírását tartalmazta. Látván azonban, hogy a fővárosi közbeszerzéseket lebonyolító cégnél komoly gondok vannak, jelentős tételeket töröltek a listáról, mert nem látták az esélyét, hogy ezek a tenderek határidőre teljesüljenek.

A többi önkormányzati közszolgáltató társaságnál még rafináltabban jártak el. A Főtávnál például úgy védték ki, hogy a közbeszerzési céggel kelljen dolgoztatniuk, hogy nullaforintos szerződést kötöttek velük. Az egyébként évi tízmilliárd forint fölötti közbeszerzéseket saját maguk intézik, és azokkal nincs is gond. Információnk szerint a budapesti gyógyfürdőknél és a Főkertnél is szerencsés helyzetben vannak, ugyanis évente legfeljebb egy-két tendert kell lebonyolíttatniuk a közbeszerzési céggel.

A tarthatatlan helyzetről természetesen megkérdeztük Tarlós István kormánypárti főpolgármestert. Érdeklődésünkre elmondta: behívatta a napokban a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. vezetőjét, amely társaságnak az idén nyártól leánycége lett a Fővárosi Közbeszerzési Kft., és a tenderek lebonyolításáért felelős ügyvezetőt is. Budapest vezetője kiemelte: a fővárosi önkormányzati társaságok jelentős része „bepanaszolta” a kft.-t a pályázatok rendkívül lassú intézése miatt.

„Nem vagyok biztos benne, hogy a magam részéről támogatnám továbbra is, hogy ez a cég hosszú távon jelenlegi formájában működjön. Nem tovább, december 20-áig adtam haladékot, hogy így vagy úgy gatyába rázzák magukat. Azaz mutassanak fel egy hónap alatt olyan eredményeket, amelyekkel a közszolgáltatók is meg vannak elégedve. Ellenkező esetben jövő év elején a közbeszerzési társaság jelentős átalakítását vagy egyenesen a megszüntetését fogom javasolni” – szögezte le Tarlós István, aki már a cég létrehozása körül is jelezte fenntartását, s ez a véleménye azóta csak erősödött.

A teljes nevén Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft. erre az évre csaknem 270 millió forintos veszteséget produkált, a fővárosnak közpénzekből folyamatosan támogatnia kellett saját cégét, amelynek ez év őszére vissza kellene fizetnie a tulajdonos önkormányzatnak a 300 milliós kölcsönt.

Az ügyet még pikánsabbá teszi, hogy az említett, közszolgáltató cégeket összefogó BVH elnök-vezérigazgatója az az Egry Attila, aki Józsefvárosban társadalmi megbízatású fideszes alpolgármester, míg a közbeszerzési cég ügyvezetőjének idén augusztustól havi másfél millió forintos fizetéssel Torma Szilviát nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés. Torma Szilviáról lapunk már májusban megírta: az I. kerülettől a piaci ár csaknem harmadáért, havi 98 ezer forintért bérel egy 86 négyzetméteres önkormányzati lakást a Mátyás-templom mellett, a Hess András téren.

Az I. kerület fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás maga is a valós piaci ár töredékéért bérel lakást a budai Várban, akárcsak több, a Fideszhez köthető vállalkozó. A budavári lakásügyekben egyébként ügyészségi elrendelésre a Budapesti Rendőr-főkapitányság továbbra is nyomoz.

Torma Szilvia 2010-ben még Nagy Gábor Tamás kabinetjének önkormányzati koordinátora volt, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának vezetője, egyben több állami cégnél is pozíciókat kapott. Gazdasági ügyvezető-helyettesként egyébként másodmagával hosszabb ideje a közbeszerzési kft.-t is irányította. Elődje, Kádár Attila, akit szintén gyakran kritizált a főpolgármester, végül idén májusban „közös megegyezéssel” távozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.