Ha a kormányfő vejéről van szó, megnyílik a bankok szíve és zsebe

A Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST Zrt. ingatlanvásárlását államközeli bankok óriáshitelei egyengették.

MN
2017. 11. 10. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul vallott színt nemrég az Origónak Tiborcz István, így derült ki, hogy Orbán Viktor üzletember veje részvénytulajdonos a BDPST nevű ingatlanfejlesztő Zrt.-ben, és így birtokos a közel 2 milliárdos piaci értékű fővárosi Mahart-házban is.

24.hu újságírója, Spirk József most annak járt utána, hogy a Tiborcz István és a Szivek Norbert, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő-vezér körüli érdekeltségek hogyan vásárolták meg a székházat és az egy tömbhöz tartozó, de helyrajzi szám szerint különálló további két műemléki épületet.

A portál emlékeztet rá, hogy a Tiborcz István és Szivek Norbert MNV-vezér körüli érdekeltségek tavaly szerezték meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt. A legismertebb az ingatlanok közül az 1910-es években épült Mahart-székház, de odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete is, amely az elmúlt kétszáz évben több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

Az épületegyüttessel kapcsolatban korábban már felvetődött, hogy ott egy szálloda kialakítása lenne a legkifizetődőbb befektetés.

A 24.hu szerint többszöri tulajdonosváltás után, 2015-ben egy olyan cég, a Dorottya Investments vette meg a tömböt, ami nem számít ismert nagy ingatlanvállalkozásnak, 35 éves tulajdonosnője korábban nem rendelkezett cégekkel – nem számított ismert cégnek a Dorottya részvényeit birtokló Longoria Kft. sem, ami pár hónapig szintén a Mahart-székház tulajdonosa volt.

Az államközeli nagy bankok mégis bizalmat és hitelt szavaztak meg a Dorottyának és a Longoriának: 2016 szeptemberéig 4,3 milliárdos hitellel terhelték meg az épülettömböt.

A Tiborczhoz köthető BDPST bejelentkezésekor pedig sorra érkeztek a további nagy banki hitelek – előbb a Gránit Bank adott 1,3 milliárdot az új tulajdonosnak, ezt a hitelcsomagot pedig Magyar Takarékszövetkezeti Bank váltotta ki egy 2 milliárdos kerettel.

A fenti összeg azonban eltörpül azok mellett, amelyeket a Futura-házra és az Apáczai Csere János utca felőli épületre, az Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár egykori székházára vettek fel.

Tavaly novemberben, az új tulajdonos megjelenésével egy időben egy 50 millió eurós, azaz

több mint 15 milliárd forintos hitel is érkezett az ingatlanegyüttesre.

Az állami Eximbank jelzáloga majd egy éven keresztül felbukkant az épületek különböző részeinek nyilvántartásában. Most ősszel, szeptember 18-án törölték. Helyette viszont itt is megjelent a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, amely a tulajdoni lap szerint egy 4 milliárdos hitellel támogatta meg a birtokos cégeket – írja a furcsa banki hiteleket bemutató 24.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.