Lakatos Bélának elege lett a mostani romapolitikából

A korábban fideszes politikus mostantól a Momentum sorait erősíti.

MN
2017. 11. 01. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ács polgármestere a Hvg.hunak adott interjúban elmondja, a fiatalok lendülete és energiája miatt döntött úgy, hogy a Momentum támogatásával indul el jövőre az országgyűlési választáson. 2015-ben lépett ki a Fideszből.

Lakatos Béla nyíltan vállalja cigány származását. Amikor fiatal volt, felhívta Farkas Flórián, hogy legyen a Roma Kutatóintézet munkatársa, de kiderült, hogy nincs is ilyen intézet, állítása szerint csak „ilyen-olyan pénzeket” kellett volna egyik helyről a másikra rakosgatnia.

Több mint tíz évet töltött el a Fideszben, de mint mondja, besokallt Orbán „cigányozó beszédétől”. A miniszterelnök akkor így fogalmazott: „Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik valahol valamikor eldöntötték, amit mi megörököltünk. Ez a mi helyzetünk, ez egy adottság, ezt senki nem kifogásolhatja se így, se úgy, nekünk kell ezzel együtt élnünk, de mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel.”

A volt fideszes polgármester megfogalmazása szerint a menekültkérdést „nem lehet úgy kezelni, mint egy pestist. Ráadásul arra a cigánykérdésre hivatkozni ebben a jelenségben, amit soha nem próbáltak megoldani, felháborító.”

Lakatos az interjúban kifejti, ma a cigánypolitikában nem történik más, csak az, hogy „megvesznek néhány embert, akik megválasztanak egy látszólagos roma vezetést, és akkor ez a kör jól él, mint hal a vízben, ők a kiskirályok. Közben a cigányság kilencvenöt százaléka a nyomor szélén tengődik.” Szerinte a Fidesz ma az erő politikáját folytatja, ami az önkormányzatiság területén is érzékelhető, és a rendszer annyira központosított, hogy ha akarja a kormánypárt, akkor meg tudja nehezíteni egy polgármester dolgát.

A jövőre a Momentum színeiben induló politikus úgy véli, hogy „nem lehet azt mondani, hogy minket elnyomnak, mert cigányok vagyunk, teljesítenünk is kell”. Ezt a Momentum szociális programjában is figyelembe veszik. Lakatos Béla szerint az integráció érdekében az oktatási rendszert gyökeresen újjá kell szervezni, a tankötelezettséget mindenhol vissza kell állítani tizennyolc éves korra. Ugyanakkor a cigány nőkre sokkal nagyobb fókuszt kell helyezni, ugyanis ezekben a családokban az anya nagyon meghatározó, ha ők azt mondanák a gyerekeiknek, hogy tanuljanak, jelentős eredményt lehetne elérni. Lakatos Béla hozzáteszi: „a roma értelmiségnek nem eladnia kellene magát a többségi társadalomnak, hanem példát állítani a saját közösségen belül”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.