Politikai csatatér is lesz tavaszig az erzsébetvárosi bulinegyed

Hamarosan népszavazást tarthatnak a bulinegyedről. A civilek szerint csak az időt húzza az önkormányzat.

2017. 11. 30. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési választási kampány kellős közepére írhatja ki Erzsébetvárosban a helyi választási bizottság (hvb) a bulinegyedről szóló népszavazást. Ahogy a Magyar Nemzet megírta: a referendum arról szólna, hogy a Nagykörúton belül található, csaknem 400-500 kocsmának és szórakozóhelynek be kell-e zárnia egységesen éjfélkor. Szó szerint: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút–Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?”

A népszavazás kiírásának a menetéről megkérdeztük Vattamány Zsoltot (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármesterét. – December 12-én hivatalosan is tájékoztatom a Fővárosi Törvényszék jogerős döntéséről a képviselő-testület tagjait. Formálisan döntenünk kell arról, hogy egyetértünk-e a népszavazással, de a referendum pontos napját a hvb-nek kell meghatároznia. Ez az előzetes számítások szerint februárban, legkésőbb márciusban lehetséges. A hiedelmekkel ellentétben azonban az országgyűlési választás várhatóan áprilisi dátuma nem befolyásolja az erzsébetvárosi referendumot, aminek örülök, hiszen egy ilyen fontos kérdésben szerencsés, ha az itt élő emberek mondják ki a végső szót.

Az ügyben hónapok óta forrnak az indulatok Belső-Erzsébetvárosban a lakók, a bulinegyedben található szórakozóhelyek tulajdonosai, üzemeltetői és a helyi önkormányzat, illetve a pártok között. A civilek közül a legaktívabbak az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoport tagjai már a nyáron szerveztek tüntetést az itt bulizók által okozott zaj, szennyezés, a hajnalig nyitva tartó helyek környékén, de a lakóházak közvetlen közelében, lépcsőházaiban is megjelent bűnözés, prostitúció miatt. Ugyancsak felvonulást szerveztek a vendéglátósok és a lakásaikat a bulinegyedben kiadók, akik különösen a tavasztól őszig terjedő időszakban jelentős bevételre tesznek szert, akárcsak az állam: csak 2016-ban 6 milliárdos adót szedett be innen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

A kerületi képviselők végül október 3-án tárgyaltak a helyzet rendezéséről, s miután több javaslat sem kapott többséget, akkor fogadták el Stummer János (Jobbik) javaslatát, hogy döntsön a nép minden, a bulinegyedben található szórakozóhely kötelező éjféli bezárásáról. A környéken élők életkörülményeinek ellehetetlenülése, az immár állandósuló kosz, zaj, bűz és bűnözés mérséklésére a VII. kerület fideszes vezetése eredetileg négy lehetőséget terjesztett be, s az éjféli zárás mellett hajnali kettő, négy vagy hat óra mellett is dönthettek volna, azonban a kialakult feszült hangulatban nem merték vállalni a felelősséget. Viszont a fideszes vezetésű városrészben, amelyben a kormánypártoknak nincs többségük, konszenzussal megszavazták a rendteremtést célzó javaslatokat, így az ellenőrzések szigorítását, a takarítások hatékonyságának a növelését.

Most Stummer János kérdésünkre elmondta: üdvözli, hogy lesz népszavazás, de abban is biztos, hogy lesz itt nagy csatazaj, ha a két kampány egybeesik. – Akárhogyan alakul az egész kerületre kiírandó referendum érvényessége, ha azon a belső-ezsébetvárosiak nagy számban vesznek részt, és nagy többségük az éjféli zárásra szavaz, akkor azt valamennyi képviselőnek tiszteletben kell tartania – hangsúlyozta a Jobbik önkormányzati képviselője. 
Moldován László (LMP), aki korábban saját népszavazási kezdeményezését vonta vissza, hogy legyen referendum, valójában időhúzásnak tartja az eljárást. Mint mondta, a testület önmaga is dönthetett volna az éjféli zárásról, s akkor előrébb tartanának. Ugyanígy vélekedett érdeklődésünkre az Élhető Erzsébetváros nevében megszólaló Bodó Zoltán is. Szerinte még a népszavazás kitűzése is bizonytalan, és hiába nincs már jó idő, szinte száz százalék, hogy az áldatlan állapotok tavaszig megmaradnak a bulinegyedben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.