Több egyetemista nő maradna gyermektelen, mint férfi

Két-három gyereket tervezünk, aztán jó, ha egyet vállalunk. A halogatásában elsősorban anyagi okok játszanak szerepet.

Kovács Áron
2017. 11. 21. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma egyetemre járó fiatalok majdnem 90 százaléka szeretne megházasodni, és jóval több gyereket szeretne, mint amennyi jelenleg valójában megszületik – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Kopp Mária által létrehozott Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom készített. A Család és karrier című kutatásban összesen 1502 nappali tagozatos – átlagosan 24 éves – hallgató vett részt, 8 város 11 egyeteméről, valamennyi tudományterületről. A minta nem nevezhető reprezentatívnak, de nagyjából hiteles képet fest az egyetemista fiatalok párkapcsolatokkal, családdal kapcsolatos elképzeléseiről.

Engler Ágnes, a kutatás vezetője kedden Debrecenben ismertette a vizsgálat eredményeit, amelyek szerint a fiatalok a megfelelő társ megtalálását és a szülői szerepre való érettséget tartják a gyermekvállalás legfontosabb feltételeinek, ezeket a biztos egzisztencia elé sorolták. A kutatásból kiderül az is, hogy a fiatalok nehezen találnak maguknak párt az elszigetelődésük miatt. A debreceni egyetem adjunktusa szerint a fiatalok biztosak abban, hogy családban akarnak élni, és legalább két gyermeket szeretnének, de az eddigi kutatások alapján a tervezett gyerekek nem születnek meg.

Mindössze 4,5 százalék azok aránya, akik úgy vélik, soha nem szeretnének gyermeket vállalni, 11,3 százalék pedig bizonytalan – a gyermektelenséget tervezők közt többségben vannak a nők, a bizonytalanok közt pedig a férfiak. A gyermeket biztosan vállalók leginkább a kétgyermekes családmodellt preferálják, csaknem kétszer annyian vannak, mint a legalább egy gyermeket tervezők. Nagy családot, vagyis három vagy több gyereket csak a megkérdezett egyetemisták 18 százaléka szeretne. A kívánt gyermekek száma szerinti termékenységi mutató összességében 2,5, amely jóval magasabb, mint a jelenlegi tényleges termékenységi ráta (1,45).

A gyermekvállalás időzítésében komoly eltérések vannak: a hallgatók több mint fele a 25 és 30 év közötti életkort tartja ideálisnak az első gyermek megszületéséhez, de a férfiak későbbre teszik ezt a korszakot, 30 és 35 év közé. A tanulmány szerzője szerint a férfiak feltehetően a saját szemszögükből szemlélik a kérdést: addigra családfenntartóvá válhatnak, és a biológia sem sietteti őket. Egészen kevesen vannak azok (1,8 százalék), akik már az egyetemista éveikben gyermeket vállalnának, és a felsőoktatási statisztikák szerint a a valóságban sem magasabb ennél az egyetemista szülők száma.

A gyermekvállalás elhalasztásában, halogatásában a megkérdezettek szerint elsősorban anyagi okok játszanak szerepet: az anyagi feltételek megteremtése és a karrier kiépítése. Figyelemre méltó, hogy a szülői szereppel kapcsolatos aggályok vagy épp a felkészülés a harmadik és negyedik helyen szerepelnek az okok közt. Ezek után pedig a veszteségek következnek: a szabadidő és a függetlenség elvesztése, a baráti kapcsolatok gyengülése vagy a párkapcsolat féltése.

A megkérdezett egyetemisták a házasságot nem tartják elavult intézménynek abból a szempontból, hogy 89 százalékuk tervezi, előbb-utóbb házasságot köt, de az is kiderül, hogy a formális elköteleződést nem tartják a gyermekvállalás feltételének: átlagosan csak 3,4 pontot adtak rá az ötfokú skálán, amikor a gyermekvállalás feltételeiről kérdezték őket, és ebben nincs látható különbség a férfiak és a nők közt. A legfontosabbnak a megkérdezettek a megfelelő partnert, a biztos munkahelyet, a megfelelő érettséget és a saját lakást tartják.

Ha nem a személyes körülményeket, hanem a társadalom felé támasztott elvárásokat nézzük, akkor az egyetemista fiatalok szerint az lenne a legfontosabb, hogy a kisgyermekesek ne kerüljenek hátrányba a munkaerőpiacon (4,5 pont az ötfokú skálán), illetve biztonságosan mehessen el a szülő gyesre, vagyis vissza is térhessen ugyanoda, ugyanolyan pozícióba. A fiatalok tehát – különösen a nők – leginkább a gyermekvállalás miatt bekövetkező diszkriminációt, karrierhátrányt, a család és munka összeegyeztetésének nehézségét érzik.

A kutatás kitért a külföldi tanulás és munkavállalás kérdésére is. E szerint a válaszadók 27 százaléka tervez külföldi tanulást, ebből 4,6 százalék új végzettség megszerzését célozná meg, 22,4 százalék pedig egy vagy két szemesztert szeretne külföldön tanulni – jellemzően Erasmus ösztöndíjjal. A valóságban ugyanakkor még csak 57 fő tanult külföldön a több mint 1500 fős mintából. A célországok közül a legnépszerűbb Nagy-Britannia (213 fő jelezte, hogy szívesen tanulna ott), Németország (198 fő), Spanyolország (140 fő) és az Egyesült Államok (114 fő).

A válaszadóknak csak 17,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyértelműen nem szeretne külföldön dolgozni az egyetem elvégzése után. 32,1 százalék még bizonytalan a kérdésben, de összesen több mint felük külföldre vágyik, legalább egy időre: 25,8 százalékuk rövid távon, 16,7 százalékuk pedig hosszú távon is vállalna külföldön munkát, 8,2 százalékuk viszont végleges külföldi letelepedést is tervez. A legtöbben a Pécsi Tudományegyetem hallgatói közül mennének el, de a Semmelweis Egyetem a legkiemelkedőbb amiatt, hogy onnan senki nem zárja ki egyértelműen a külföldi munkavállalkást.

Külföldi letelepedést a tudományterületek közül az agrártudományi szakokon (15,4 százalék), a művészeti területen (13,8 százalék) és a orvostudományi területen (12,6 százalék) tanulók fontolgatnak, míg a legalacsonyabb a hittudományi és a természettudományok esetében. A legmobilabbnak az agrártudományi, orvostudományi és műszaki tudományok hallgatói tűnnek, mert a rövid és hosszú távú – de nem végleges – külföldi munkavállalási hajlandóság a körükben a legmagasabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.