A látszatintézkedések országa lettünk

Drajkó Zsombor fogorvos a közelmúltban azzal vált ismertté, hogy petíciót indított az orvosi kamara ellen. Interjú.

Kuslits Szonja
2017. 12. 07. 4:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hiába a számtalan negatív tapasztalat, csökken a lakosság érzékenysége. Mi lehet ennek az oka?
– Sajnos magam is tapasztalom, hogy egy idő után abbamarad a lelkesedés, miközben a problémák nem változnak. A magyar társadalomra jellemző, hogy az érdekérvényesítő képessége rossz, és ez nem csak az orvosok esetében van így. Abban, hogy ilyen apátiába kerültünk, a politikának is nagy a felelőssége. Mindenkinek van hangja, nem kellene rettegni attól, hogy elnyomják, ha megszólal; és igenis ki kellene állni, ha változást akarunk.

– Elképzelhető, hogy az elégedetlenség miatt utcára vonulnak a dolgozók és a betegek, vagy ettől még messze vagyunk?
– Bízom benne, hogy van az a szint, amikor már nem tudunk mással változást elérni. Jó lenne, ha erre ráeszmélne a társadalom is.

– A lakossági mellett az állami szerepvállalás sem megfelelő, hiszen valahogy mindig pont oda nem jut pénz, ahova nem kellene sok, és a társadalmi hasznosságuk miatt nagyon is indokolt volna. Ilyenek például az alulfinanszírozott hospice-házak vagy a szociális otthonok. Forrás inkább csak akkor akad, ha a médiában is nagyobb visszhangot vált ki egy ügy, és országos botrány robban ki. Miképpen lehetne ezen változtatni?
– A legnagyobb probléma, hogy az egészségügyben nagyon alacsony a GDP-arányos ráfordítás, és gyakran inkább az adatok kozmetikázása, trükközés zajlik. Ha ez változna, már egyfajta előrelépést jelentene. Sok a látszatintézkedés, ez nyilvánvaló például, ha megnézzük, hogy sok egészségügyi szakdolgozó mindössze papíron kapott 12 százalékos béremelést. A valós fizetésük nem változott, csak más az elszámolásuk. Korábban is megtörtént, hogy bérkiegészítést átcsoportosítottak illetménnyé, amit béremelésként kommunikáltak, bár valós emelkedést akkor sem tapasztalhattak a dolgozók. Az önmagában persze nem elég, ha öntjük a pénzt az egészségügybe, hiszen vannak olyan anomáliák, amelyek újratermelik a veszteséget. Éppen ezért strukturális átalakítások kellenek, de jelenleg nem jó az irány, ami felé haladunk.

– Érdemi változást, átalakítást eddig több párt egészségpolitikusa is szeretett volna, a többség vagy belebukott, vagy nem sikerült megvalósítani a legapróbb módosításokat sem.
– Azt a fájdalmas lépést, hogy érdemben hozzányúljanak az egészségügyhöz, eddig nem nagyon lépte meg senki. Nem jó oldalról közelítenek a reformhoz, mert nem változtatnak soha a struktúrán, nem frissítik azokat a pontokat, amelyekre óriási szükség volna. Erre tökéletes példa a betöltetlen háziorvosi praxisok száma; hiába a letelepedési támogatás, nem elég motiváló. Az ellátás finanszírozása sem frissül, miközben a beavatkozások egyre drágábbak. Egy szuperkórház ezen nem segít.

– Nemrégiben petíciót írt, többek között a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tervezett tagdíjemelését és a megfelelő érdekképviselet hiányát kifogásolta. Ez több szempontból is sikeres lett: egyrészt már több mint 700-an aláírták, másrészt végül leszavazták, hogy 27 000 forintról 48 600 forintra emeljék a kamarai tagdíjat. Elégedett?
– Ez még csak egy kis siker; tovább kell menni, de nagyon motivált vagyok. Tudni kell, hogy elég szoros volt a szavazás. Nem szabad, hogy ez a téma elüljön, mert így sosem születik érdemi változás, megoldás. Nemcsak a MOK-ról van szó, hanem az egészségügy reformjáról is, szemléletbeli változásra is szükség van.

– A petíciója miatt került reflektorfénybe, de a Momentum egészségpolitikusaként is aktívan tevékenykedik új forgatókönyvek és megoldási javaslatok kidolgozásán. A téma hozta, hogy a politikába is belekóstoljon, vagy korábban is voltak ilyen irányú ambíciói?
– Egyáltalán nem volt ilyen ambícióm, még diákszövetségnek sem voltam tagja soha. Most is inkább a tenni akarás motivált, ahogy több más fiatalt is a Momentumban. A párton belül kizárólag egészségpolitikával foglalkozom. Úgy vélem, nagyon nagy szükség van a konstruktív, szakmai beszélgetésre ezen a területen. Sokkal nagyobb szerepet kellene kapjanak a szakmai csoportoknak, nem a pártpolitikának kellene eldönteni szakmai kérdéseket. Személyes politikai motivációm nincs, de arra vágyom, hogy olyan egészségügyben dolgozhassak, ahol szívesen gyógyítanak az orvosok.

– A petíciója szerint a kamara nem megfelelően képviseli az orvosok érdekeit. Mit kifogásol pontosan?
– A kamara hangja az elmúlt 8 évben nagyon elcsendesedett. Nem vitatom, komoly szerepe lehet a MOK-nak abban, hogy az orvosok most kaptak béremelést, de kicsit így is szkeptikus vagyok. Elképzelhető, hogy ez nélkülük is megvalósult volna. Úgy vélem, nincs megfelelő bizalom az orvosok részéről a kamarával szemben. Fontos volna a szemléletváltás: az orvosok védelme ne azt jelentse, hogy az etikailag vitathatóan viselkedő, például műtétért állami ellátásban hálapénzt követelő orvosokat próbálják megvédeni. Ki kellene fehéríteni a rendszert, ebben nem érzem azt az erős kamarai jelenlétet, amire szükség volna.

– A hálapénz elleni erősebb fellépést is hiányolta, és arról beszélt, hogy akár büntetés is felmerülhetne a paraszolvencia kapcsán. Pontosan hogy képzeli ezt?
– Nem elég, hogy beszélünk a hálapénzről. Ideális társadalomban nincs hálapénz, de szemből nem tudunk nekimenni, mert túl nagy a társadalmi beágyazottsága. Feltétlen büntetném azt, amikor az orvos kikényszeríti a hálapénzt – ahogy erről annak az elhíresült veszprémi onkológus nőgyógyásznak az esetében is szó volt, aki operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért el a betegeitől. Ezt a gyakorlatot nem szabad hagyni, és erkölcsileg támogatni kellene azokat, akik nem fogadnak el paraszolvenciát.

– Fogorvosként állami praxisban dolgozik, és több alkalommal utasított már el hálapénzt. A jó szándék ellenére magyarázkodni kellett, hogy miért nem teszi el a borítékot
– Így igaz, a betegeknek nehéz elfogadni, ha valaki nem akar borítékot. A paraszolvencia miatt a fiatal orvosok gyakran nem jutnak annyi beteghez, mint amennyire szükség volna a szakmai gyakorlat megszerzéséhez. Ezt a korábbi orvosegyetemi gyakorlataim alatt több rezidens is említette. Az idősebb, szakmailag képzettebb orvosok ugyanis a paraszolvencia esélye miatt elhalásszák a bonyolultabb eseteket. Ez az országban nagyon sok rezidensnek okoz problémát a szakképzés során. Így értelemszerűen hamarabb mennek ki külföldre. Ezzel pedig tovább romlik a betegellátás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.