A Napfivér, Holdnővértől A burzsoázia diszkrét bájáig

Milyen filmet ajánl megtekinteni az ünnepek alatt? – ezt kérdeztük politikusoktól és egyházi vezetőktől.

Hutter Marianna
2017. 12. 23. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen filmet ajánl megtekinteni az ünnepek alatt? – erről érdeklődött lapunk politikai, illetve egyházi szereplőknél karácsony alkalmából. A javasolt felvételeknek nem kellett közvetlenül az ünnepekhez kötődnie, ezenkívül a megkérdezetteket arra is kértük, röviden indokolják választásukat.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje az 1996-os Gyönyörű zöldet javasolta. – Csodás francia film. Azért is szeretem, mert megmutatja, milyen okosan lehetne a közösségeinket újraszervezni úgy, hogy az ember maradjon a középpontban. Mindezt remek humorral és szórakoztatóan. Szeretettel ajánlom mindenkinek!

– Török Ferenc 1945 című filmjét ajánlom – ezt Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, zuglói polgármester mondta lapunknak. – Mivel alig maradtak túlélők, a magyar közvélemény nagyon kevéssé van tisztában a vidéki magyar zsidóság tragédiájával, amelyet szőnyeg alá söpört a történelmi emlékezetünk. A film a történelmi kontextustól függetlenül is nagyon sokat mond el az emberi lélek gyarlóságáról, vívódásairól, a hatalomról, a kiszolgáltatottságról – jellemezte az alkotást, és kiemelte, hogy számára ezzel az alakításával került Rudolf Péter a magyar filmművészet legnagyobbjai közé.

– Régóta kerülgettem a Fekete hattyú című filmet Natalie Portman főszereplésével – írta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki bár jó kritikákat olvasott a műről, de sem a színészgárda, sem a téma nem hozta tűzbe igazán. – Aztán az egyik hétvégén a feleségemmel megnéztük. Igazán nem is karácsonykor ajánlanám, hanem a két ünnep között, mert elég súlyos témát feszeget. Az ember gyakran érzi úgy, hogy elképesztő küzdelmet kell folytatnia a külvilággal, a számtalan akadállyal, a rosszakarókkal, a riválisokkal, a kényszerpályákkal, az elvárásokkal, mindennel. Aztán rájön, hogy a legnagyobb kihívás valójában saját maga. Erről szól ez a zseniális film – tette hozzá.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője A misszió című angol történelmi drámát javasolta, „amely az elkötelezettségről és a hivatástudatról szól”. – Ezekre a tulajdonságokra nagy szüksége van minden embernek – indokolta választását a politikus. – Az Igazából szerelem című filmet pedig azért ajánlom, mert emberarcú szereplői könnyed szórakozást ígérnek a két ünnep közötti pihenő alkalmával – említette meg a frakcióvezető.

– A remény rabjait – nyilatkozta a Momentumot vezető Fekete-Győr András –, mégpedig azért, mert egyszerre jelenik meg benne a szüntelen küzdeni akarás, a szabadság újraértelmezése és az összetartozás fontossága. A film sok időt és figyelmet követel, amire sokaknak csak az ünnepekkor van ideje. Aki pedig már látta, annak másodszor sem unalmas újranézni – magyarázta a politikus.

– A burzsoázia diszkrét bája című 1972-es Luis Bunuel-alkotást javaslom megtekintésre – válaszolta Molnár Gyula, az MSZP elnöke megkeresésünkre. – Nem azért, mert ezt a filmet átlengi a mézeskalács, a bejgli és a forralt bor karácsonyi illata vagy a szenteste emelkedettsége. Hanem azért, hogy az év utolsó napjaiban is emlékezzünk arra, milyen groteszk, hamis és álságos világot épített az elmúlt években a jelenlegi hatalom; és ha képesek lennénk kinevetni őket, percek alatt semmivé foszlana a rendszer.

Juhász Péter, az Együtt elnöke az alábbit írta: „Kifejezetten terveztünk filmnézést a karácsonyi szünetre, a gyerekekkel együtt. Mivel nagy állatrajongók a Juhász gyerekek, ezért az alábbi két filmet terveztük be: Belle és Sébastien és az Egy kutya négy élete. Ezeket fogjuk megnézni, és ezeket ajánlom. Mindkettő nagyon szép történet.”

– Vannak olyan örökzöld alkotások, amelyeket érdemes akár évente újra meg újra látni. Számomra ilyen az 1972-ben készült Napfivér, Holdnővér, amely Zeffirelli klasszikusa Assisi Szent Ferenc életéről, Donovan fülbemászó dallamaival – írta lapunk megkeresésére Gáncs Péter evangélikus püspök. Szerinte ez a történet karácsonykor segíthet abban, hogy felismerjük: milyen változást hozhat egy ember életébe, ha találkozik a Betlehemben megszületett, Jézus Krisztusban testté lett igével és szeretettel. „Ezt az élményt, az ünnep igazi ajándékát kívánom minden kedves olvasónak!” – zárta sorait az egyházi vezető.

Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatója A Bélier családot ajánlotta. A film egy olyan családról szól, ahol a szülők siketek, de a lányuk nem az. Azt mutatja be, hogyan lesz a kamasz lányból nagylány, hogyan éli meg az első szerelmet, és hogyan kezd el önállósulni, leválni, miközben a siket szülők nagyon számítanak az ép gyermekükre. „Ez egy nagyon szép családi film így karácsony környékén” – fejtette ki.

Lapunk kért még filmajánlást többek közt Orbán Viktor miniszterelnöktől, a minisztériumok vezetőitől, Kovács Zoltán kormányszóvivőtől és Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezetőtől is, ám tőlük nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.