Átlépte a 30 milliós határt a Jobbik adománygyűjtése

Közösségi pénzgyűjtésbe kezdett a párt, amiért az ÁSZ 662 millió forintot vonna el tőle.

MN
2017. 12. 14. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda estig már 31 948 311 forint folyt be adományokból a Jobbik számlájára, amelyet összesen 3716 ember utalt el támogatásként a legerősebb ellenzéki pártnak – írta portálunkhoz eljuttatott közleményében Szabó Gábor pártigazgató.

A közösségi adományozási kampány Vona Gábor pártelnök múlt csütörtöki bejelentése nyomán indult, miután kiderült: a volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett  Állami Számvevőszék mintegy 331 millió forint befizetésére kötelezte a Jobbikot tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva, és ugyanekkora összeggel csökkentheti a Magyar Államkincstár az állami támogatását. Vagyis a végső cech 662 millió forintra rúg.

A szigorú bírság miatt szerdán nyílt levélben üzent a kormányfőnek a Jobbik elnöke. Vona Gábor arra szólította fel Orbán Viktort, hogy „állítsa le a számvevőszéket, és kösse meg a kutyáit”.

A Jobbik egyébként minden, „a magyar szabadságot és a demokratikus berendezkedést féltő” honfitársát hívja a december 15-ei, budapesti tüntetésére, ahol arra is lehetőséget biztosít, hogy helyszíni befizetéssel csatlakozzanak az adományozási kampányhoz.

Korábban jelezte már az LMP, a Momentum és az Együtt is, hogy részt vesz a Jobbik tüntetésén.

Eközben Lövétei István alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet a Lánchíd Rádióban, hogy az ellenzéki párt az ÁSZ döntése miatt az Alkotmánybírósághoz fordulhat. A szakember  szerint a számvevőszéknek ugyanis meg kellett volna adnia a párt számára a lehetőséget, hogy a tényállást tisztázza, és a saját dokumentumait beterjessze. Lövétei István úgy véli, bármelyik ÁSZ által vizsgált szervezetnek, így jelen esetben a Jobbiknak is joga van ahhoz, hogy a számvevőszék által megállapított tényállást ne fogadja el, ha nem ért egyet vele, bíróságon megtámadja. Mivel mindez elmaradt, az ÁSZ nem adta meg a Jobbik eljárásjogi státusát az ügyben, és ez az alkotmányjogász szerint ellenkezik az alaptörvénnyel.

Schiffer András a Hír TV Newsroom című műsorában úgy fogalmazott, hogy kilépett a független intézmények közül az ÁSZ azzal a gyakorlatával, hogy nyilvánosságra hozta a Jobbik megbírságolásáról szóló jelentéstervezetét.

Kedden a Jobbik budai, Villányi úti irodájában, a párt hivatalos székhelyén jártunk, ahol egyebek mellett megtudtuk: a többség a csekkbefizetést választja – tapasztalatainkról itt írtunk bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.