Az LMP-ben máris elkeltek a befutó helyek

A zöldpárt ezzel is üzent a baloldalnak, nem vesznek részt semmilyen választási összefogásban.

Katona Mariann
2017. 12. 03. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként hozta nyilvánosságra a parlamenti pártok közül a jövő tavaszi választásokra készített országos listáját az LMP, miután az elmúlt két napon Kecskeméten megtartott kongresszusuk döntött a nevekről. A listavezető – nem meglepő módon – Szél Bernadett, a párt társelnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje, őt követi a kormány korrupciógyanús ügyeinek feltárásáról ismert másik társelnök, Hadházy Ákos. A harmadik helyre az LMP-vel szövetséges, Gémesi György gödöllői polgármester vezette, Új Kezdet nevű párt nevezheti meg jelöltjét.

Még befutó helynek számít a negyedik hely, amelyet Ungár Péter, a párt elnökségi tagja – egyébként a Fidesz holdudvarából ismert Schmidt Mária fia – kapott meg. Őt követi az LMP frakciójának helyettes vezetője, Schmuck Erzsébet. Információink szerint voltak, akik elégedetlenségüknek adtak hangot emiatt, mert úgy vélekedtek, hogy a parlamenti munkája ellenére sem sikerült országos ismertséget szereznie, mégis nagyon jó listás helyet kapott. Emlékezetes ráadásul az az eset, amikor az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök felszólalására az LMP frakciójából – a szabályok alapján – csak ő válaszolhatott volna, ám mivel nem készült rá, kihagyta a lehetőséget, hogy pártja álláspontját ismertesse és a kormányfő mondataira reagáljon.

A lista következő helyein Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő, illetve Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője található. Érdekes, hogy az MSZP-ből az LMP-be igazoló Demeter Mártának országos ismertsége ellenére végül csak a nyolcadik hely jutott.

Forrásaink úgy vélik, nem véletlen, hogy az LMP ennyire előre hozta a listaállítást, hiszen a legutóbbi, 2014-es voksoláson még ők is jóval később tették ezt meg. Ám most ezzel szeretnének üzenni a többi ellenzéki pártnak, elsősorban a baloldalnak, hogy valóban feleslegesek azok a kísérletek, amelyekkel próbálnák behúzni őket valamilyen választási együttműködésbe.

A Magyar Nemzet információi szerint a kongresszuson elfogadtak egy olyan határozatot is, amely a 106 egyéni képviselőjelölt kiválasztását is érintheti. A leendő indulók névsora lényegében már megvan, miután a helyi szervezetek ajánlásai alapján az elnökség döntött róluk. A mostani határozat viszont – úgy tudjuk – kimondja azt, hogy az elnökség bizonyos meghatározott esetekben vétózhat, vagyis levehet egy-egy jelöltet és új embert nevezhet meg a helyén.

A hétvégi kongresszus feladata volt az is, hogy megadja a lehetőséget az Új Kezdettel való együttműködésre, amelyről az elvi megállapodás már jóval korábban megszületett, de most kellett rábólintaniuk.

Az tulajdonképpen már eldőlt, hogy az országos lista hivatalosan az LMP-é lesz, és az egyéni jelöltek neve mellett is csak a zöldpárt neve fog szerepelni. Ennek egyszerű oka van, ha a két párt szövetségben indulna a választásokon, azt jelentené, hogy a parlamentbe jutási küszöb 5-ről 10 százalékra emelkedne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.