Karácsony az MSZP-nek: Ha kellek, akkor én jövök

Molnár Gyula azt ajánlja, fogadják el a szocialisták a Párbeszéd társelnökét miniszterelnök-jelöltnek.

MN
2017. 12. 09. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP választási programjának fő üzeneteként jelölte meg Molnár Gyula pártelnök azt, hogyan lesz negyedik magyar köztársaság – írja az MTI.

Az ellenzéki párt szombati, budapesti programbemutató nagygyűlésén a politikus azt is hangoztatta: készen állnak arra, hogy a változást akarók szövetségét létrehozzák és programjuk a változás programja legyen. Molnár Gyula azt is jelezte: kitart amellett, hogy közös jelöltek legyenek a választókörzetekben, közös listán induljanak a választáson és legyen közös miniszterelnök-jelöltjük.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke utóbbira úgy reagált: „Döntsétek el ti, hogy milyen szerepet szántok nekem ebben az együttműködésben. Ha kellek, akkor én jövök, és hozok magammal mindent, amit tudok.”

A politikus egy közös ajánlat igényét is megfogalmazta, ennek lényegeként megjelölve, hogy „az emberekbe kell befektetni”.

Az Index tudósítása szerint Molnár Gyula a rendezvény végén bejelentette, azt javasolja az MSZP elnökségének, hogy fogadja el Karácsony Gergely és a Párbeszéd ajánlatát. Vagyis Molnár lényegében azt mondta, hogy a szocialista párt elfogadja miniszterelnök-jelöltjének Karácsony Gergelyt.

Ismeretes, élő adásban mondta fel a Párbeszéddel kötött szövetséget az Együtt válaszmányi elnöke. Szigetvári Viktor az ATV péntek reggeli műsorában jelentette be, hogy véget ért az Együtt és a Párbeszéd választási szövetsége, miután Karácsony Gergely „lepaktált” az MSZP-vel.

Az MTI tudósítása szerint egyébként ígéretözön is elhangzott a szocialisták úgynevezett programbemutató nagygyűlésén. A Tegyünk igazságot! címet viselő dokumentumot ismertetve Hiller István választmány elnök egyebek között azt hangoztatta, a Fidesz igazságtalanságot hozott az országba: aki szegény, még szegényebb lett, a bérből és fizetésből élők nem jutnak egyről a kettőre. Majd megerősítette, amíg az emberekben félelem van, addig a kerítés a határon állni fog, de nem mondanak le arról, hogy az állampolgárok úgy érezhessék magukat biztonságban, hogy kerítésekre ne legyen szükség. 

Céljaik közé sorolta, hogy elérjék, mindenki anyagi biztonságban élhessen, a magyar bérek érjék el az uniós átlagot, s nettó 100 ezer forintnál senki ne kereshessen kevesebbet. Felmondanák az Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről kötött szerződést és népszavazást tartanának az új atomerőmű létesítéséről - ezen pedig a szülők gyermekük nevében is szavazhatnának. 

Az alacsony jövedelműek és a középrétegek adóterheit az átlagjövedelmek mértékéig adóvisszatérítéssel csökkentenék, így havonta 15 ezer forinttal többet vihetnének haza. A nyugdíjjárulék felső korlátja pedig 700 ezer forint lenne, az e fölötti jövedelemhányadra 10 százalékos, az egymillió forint feletti jövedelemhányadra 20 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetnének ki, s 5 százalékra csökkentenék minden alapvető élelmiszer áfáját.

Hiller ígéretet tett a letelepedési kötvény megszüntetésére, jelezve, hogy a forgalmazó cégekre 75 százalékos offshore adót vetnnének ki. A nyugdíjasoknak visszahoznák a nyugdíjemelés svájci indexálását, 57 ezerre emelnék a minimálnyugdíjat, korrekciós programot indítanának. Minden évben az átlagnyugdíj havi összegének megfelelő - jelenleg 120 ezer forint - nyugdíjkiegészítést adnának az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében. Bevezetnék a garantált szociális minimumot: minden magyar állampolgár a bejelentett lakcímén egy köbméter vizet jelképes áron, 15 köbméter földgázt és 30 kilowatt/óra áramot a mai ár feléért kaphatna meg.

Az ígéretözön része volt még: 50 százalékkal emelnék a családi pótlékot, négy év alatt az egészségügyre az uniós átlagnak megfelelő összeget fordítanák, a pedagógusok bérét a minimálbérhez kötnék, az alsó évfolyamot kibővítve kilencévfolyamos iskolát vezetnének be, a szegregáció megakadályozása érdekében a kötelező körzetesítésről egyeztetést kezdenének és újra 18 év lenne a tankötelezettség korhatára.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.