„Kösse meg a kutyáit!” – nyílt levélben üzent Orbánnak a Jobbik elnöke

„Kellemetlen lesz visszavonulni, de ezt a csatát elveszítette” – írta a párt vezetője.

MN
2017. 12. 13. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Állítsa le a számvevőszéket! Kösse meg a kutyáit!” – üzente Vona Gábor Orbán Viktornak címzett, lapunkhoz eljuttatott nyílt levelében.

„Rövid leszek, hiszen mindketten tudjuk, mi zajlik itt éppen. Sőt, az emberek is tisztán látják, ahogy a világsajtó is. Négy hónappal a választások előtt Ön az utolsó állva maradt bástyát akarja lerombolni, a legerősebb ellenzéki pártot akarja eltakarítani, hogy a demokráciát leépítve elkezdődhessen a diktatúra. Ide jutott. Nem tud már sportszerűen küzdeni, és nincs már Önben méltóság. Lánglelkű fiatal demokratából egy kiégett, korrupt zsarnokká lett” – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Hozzátette: tagadni sincs értelme, hogy az ÁSZ ezer sebből vérző, törvénytelen intézkedése Orbán Viktor akarata. Szerinte egy „ilyen példátlanul aljas támadás” csak a miniszterelnök engedélyével valósulhat meg a mai Magyarországon.

„De itt most túllépett egy határt. Így jár, akinek már se önkontrollja, se kritikus munkatársai nincsenek. Elveszíti a talajt. Elszabadul. Ön is elszabadult” – szögezte le.

„Üljön le pár percre, gondolja át, mit is tett, aztán sürgősen vonassa vissza az ÁSZ törvénytelen eljárását! Higgye el, jobban jár! Kiismertem Önt, tudom, hogy nem szeret visszavonulni, de most nem maradt más lehetősége” – fűzte hozzá.

Vona Gábor azt írta, a pénteki demonstráción Orbán látni fogja, hogy a magyaroknak fontos a szabadság. „Ön sem veheti el tőlünk. És tudom, hogy most mire gondol. De ne tegye! Ne küldjön provokátorokat a tüntetésünkre! Mindenki békés szándékkal és egy jó cél érdekében lesz ott. Pártok, civilek egyaránt. A jogállam, a szabadság és a demokrácia mellett. Ha bármi történne, mindenki tudja majd, hogy Ön volt a megrendelő. Ne rontson a helyzetén.”

„Kellemetlen lesz visszavonulni, de ezt a csatát elveszítette, lássa be” – üzente a Jobbik elnöke. Vona Gábor azt írta, levele nem kérés, hanem felszólítás.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda később közleményben a nyílt levélre úgy reagált: a kormány azt javasolja, hogy a Jobbik tisztázza zavaros pénzügyeit és tartsa be a törvényeket.

Eközben az ATV.hu arról ír, hogy több kormányzati szereplőnek is az az álláspontja, hogy a 2018-as tavaszi választások utáni időpontra, nyárra kellene halasztani a Jobbikra kirótt számvevőszéki bírság megfizettetését. Ha a Jobbiknak csak például augusztusban kellene kifizetnie a büntetését az államkincstárnak, akkor még a látszatát is el lehetne kerülni annak, hogy adminisztratív eszközökkel próbálják ellehetetleníteni a legerősebb ellenzéki párt indulását egy parlamenti választáson – mondta egy kormánytag az ATV főmunkatársának. A cikkben kiemelik: fideszeseknek is az a véleménye, hogy nagyon „túltolták” a Jobbik megbüntetését, elég lenne szerintük, ha a végén mindössze 331 milliós lenne a pénzbüntetés, azaz a fele a bejelentettnek.

Ismeretes, múlt héten derült ki, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) mintegy 331 millió forint befizetésére kötelezte a Jobbikot tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva, és ugyanekkora összeggel csökkentheti a Magyar Államkincstár a párt állami támogatását. Vagyis a végső cech 662 millió forintra rúg. A párt közösségi pénzgyűjtésbe kezdett, eddig – öt nap alatt – összesen 27 457 599 forint adományt kaptak.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán közleményben közölte, hogy a hatályos törvények előírásai szerint végzi a munkáját, és ellenőrzései során törekszik a törvénytelenségek felszámolására, a korrupció megakadályozására és a következményekkel járó ellenőrzések jogszerű alkalmazására. Mint írták, a számvevőszék a Jobbik ellenőrzése során törvénysértést tárt fel, és biztosítja a párt reagálását a törvényi keretek között. A közleményben emlékeztettek: az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb független pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely ellenőrzéseit előre meghatározott nyilvános terv, szigorú módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján, utólagosan végzi. Hozzátették, hogy a pártok törvényességi ellenőrzését, illetve a kampánypénzek elszámolását – mivel az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel – kizárólag ellenőrzési bizonyíték alapján végzi a számvevőszék. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.