Puzsér és Schilling is elmegy a Jobbik tüntetésére

A rendező szerint „amit az ÁSZ csinál, az egyértelműen koncepciós per, ami ellen a demokratáknak ki kell állniuk”.

MN
2017. 12. 12. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jogállam elvekről szól és nem személyes szimpátiákról. Én többször tüntettem a szélsőjobb politikája ellen. Vona Gábor 2014-ben azt állította, hogy az amerikai titkosszolgálatokkal a hátam mögött szerveztem a netadótüntetést, pedig nyilván nem. De itt arról van szó, hogy a jogállam elveit felülírhatja-e egy fideszes pártkomisszár vagy sem. Szerintem nem írhatja felül, ezért elmegyek tüntetni a jogállamért” – mondta Gulyás Balázs, az internetadó-tüntetés egyik fő szervezője a 444-nek annak kapcsán, hogy miért vesz részt a Jobbik pénteken öt órakor kezdődő tüntetésén.

Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom aktivistája azt mondta, „nem lesz olyan helyzetben”, hogy elmenjen a pénteki tüntetésre, de szerinte ki kell állni ebben az ügyben a Jobbik mellett.

„Ott voltam a CEU mellett rendezett tüntetésen, mert úgy ítéltem meg, hogy az egyetem elleni támadás a kormányzat nyilvánvaló jogállami határátlépése. A miniszterelnök most újabb határozott lépést tett a Moszkva felé vezető úton, ezért ott leszek pénteken, hogy kifejezzem szolidaritásomat a Jobbik mellett” – mondta a lapunkban is publikáló Puzsér Róbert, hozzátéve, hogy mindkét esetben olyan szervezet mellett demonstrál, „amelyet enyhén szólva sem kedvel – sem a politikai korrektséget, gender ideológiát és neoliberalizmust hirdető CEU-t, sem a fasiszta ágakkal és gyökerekkel rendelkező Jobbikot”.

Puzsér hangsúlyozta: „a szolidaritás akkor a legértékesebb, ha azt az ember olyanokért vállalja, akik nem a haverjai és még csak nem is az eszmetársai. Ezt hívják úgy, hogy rock and roll – és ezt hívják úgy, hogy polgári kultúra”.

Schilling Árpád rendező több, emberi jogi témájú tüntetésen is felszólalt, most pedig azt mondja, dilemmát okoz neki a helyzet, de valószínűleg el fog menni. Úgy fogalmazott: „Amit az ÁSZ csinál, az egyértelműen koncepciós per, ami ellen a demokratáknak ki kell állniuk.” A rendező ezzel együtt valahogy ki akarja majd fejezni, hogy csak ebben a konkrét ügyben áll a Jobbik mellé, és ez nem jelenti azt, hogy egyetért a párttal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha olyan szövegek hangzanak majd el, amikkel egyáltalán nem tud azonosulni, akkor nem fog tudni ott maradni.

Vágó Gábor azonban ellentüntetni fog, noha az ÁSZ lépésével ő sem ért egyet, de szerinte a Jobbik ugyanúgy összefogott az oligarcha Simicskával – a lapunkat is magában foglaló médiaportfólió tulajdonosával –, mint a Fidesz, és az olcsó plakáthelyekkel ők ugyanúgy beszálltak a korrupcióba, „miközben megtehették volna ők is, hogy sokszoros áron veszik a plakáthelyeket, mint az LMP vagy a Kutyapárt”. Vágó az ellenzéknek akar üzenni ezzel: ne vegyék át a Fidesz módszereit.

Az LMP, a Momentum és kedd este az Együtt is jelezte, hogy részt vesz a tüntetésen.

Közösségi gyűjtésbe kezdett a Jobbik, miután kiderült: az Állami Számvevőszék mintegy 331 millió forint befizetésére kötelezte az ellenzéki pártot tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva, és ugyanekkora összeggel csökkentheti a Magyar Államkincstár a párt állami támogatását. Vagyis a végső cech 662 millió forintra rúg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.