Rajonganak a turisták a TEK-esek harci járművéért

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár legnagyobb látványossága lett a páncélozott jármű. Sok árus szerint nagyon jó a zsebesek ellen.

Vég Márton
2017. 12. 19. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha akkora biztonságban és nyugalomban nem majszolgathattunk volna kétezer forintba kerülő kürtőskalácsot a Vörösmarty téren, mint hétfő déli ottjártunkkor. A BRFK hupikék betontömbjeit már november végén elhelyezték a karácsonyi vásár körül, a Terrorelhárítási Központ (TEK) nyolckerekű, kétéltű BTR–80-as páncélozott harci járműve pedig vasárnap parkolt le a Pesti Vigadó mellé. Sajnos néhány éve már a hétköznapok részévé vált a terrorfenyegetettség. Ha pedig véletlenül az önfeledt karácsonyi vásárlás közepette erről néhány percre esetleg megfeledkeznénk, akkor szerencsére a TEK látványos felvonulása segít eszünkbe juttatni. Jobb helyre nem is parkolhatott volna le a páncélozott monstrum. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos remélhetőleg megköszöni majd Orbán Viktor miniszterelnök egykori testőrének, Hajdu János TEK-főigazgatónak, hogy éppen az ő érdekeltségébe tartozó Tropicana kaszinó bejáratától néhány méterre alakították ki a felfegyverezett kommandósok bázisát. Így egyrészt még hatékonyabb lehet talán a pénzmosás elleni harc, másrészt az alvilági figurák is elkerülik Vajna kaszinóját.

Nem teljesen világos, miért van körbeszalagozva a TEK harci járműve. Felesleges akadálynak tűnik, ha netán akcióba kellene lendülnie. Mindenesetre szokatlan látvány, ezt el kell ismerni. Így vannak ezzel a békés, városnéző turisták is. Egy ázsiai csoport érkezik, az idegenvezető rövid magyarázatba kezd a terror elleni harcról. Előkerülnek a mobiltelefonok, mindenki akar egy képet a BTR–80-as páncélos kétéltűvel. Megérinteni viszont senki nem meri a „fekete szörnyet”, mert még a végén gyanússá válnak a kommandósok számára. Az nem derült ki, hogy ült-e katona a jármű gyomrában, de amint egy apuka a kisfiának elmagyarázta: „biztos nem magától jött ide”. A kommandósok inkább egy kisbuszban üldögélnek, és termoszból teát töltögetnek maguknak.

Bár nem vagyunk felkészültek az aktuális kommandósviseletből és -felszereltségből, azt laikusként is bárki megállapíthatja, hogy a TEK évi 12-13 milliárd forintos költségvetéséből igazán jó cuccokat vásároltak. „A kocsit dísznek rakták ki, de nekem bejönnek az egyenruhás férfiak. Tetszenek a fegyverek is. A jelenlétükkel biztonságot sugároznak. Megvédenek minket, ha baj van” – mondja nekünk egy lány, aki korábban a járőröző kommandósokkal diskurált. A jókedvű, mosolygós kommandósok mellett „sima” rendőrök, civil ruhás rendőrök és biztonsági őrök is éberen pásztázzák a karácsonyi vásárt. Szerencsére semmi veszély. Ünnepi zene szól, disznótoros illata terjeng. Turisták fotózkodnak a nagy méretű, műanyag betűkből kirakott Budapest feliratnál, de meg kell várni, amíg a gépkarabélyos terrorelhárítók kisétálnak a képből.

„Terroristák szerencsére nincsenek, hál’ istennek! Még csak az kellene! De legalább a zsebeseket távol tartják a vásártól” – mondja az egyik árus. Szerinte az egyenruha tiszteletet és bizalmat ébreszt. A terepszínű egyenruha valóban praktikus viseletnek tűnik erdőben – kár, hogy a Vörösmarty téren nincsenek fák, így nehéz beolvadni a környezetbe. De lehet, nem is beolvadni, hanem kitűnni szeretnének.

A páncélozott harci jármű körül közben folyamatos a nyüzsgés. Kevesen láttak még ilyet, szinte mindenki rácsodálkozik. Forralt bort kortyolgató oroszok is pózolnak vele egy kattintás erejéig. Ez érthető, hiszen a BTR–80-as (Bronyetranszportyor) eredeti szovjet találmány 1986-ból.

De nem mindenkit izgat fel egy páncélos jármű hirtelen megjelenése egy karácsonyi vásár mellett – egy nyugdíjas asszony úgy sétál el mellette, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.