Soros-konzultáció: a kormány köszöni a „demokratikus párbeszédet”

Dömötör Csaba szerint több mint kétmillióan válaszoltak az újabb konzultációban, igaz a számot nem lehet ellenőrizni.

MTI
2017. 12. 02. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki határidőig jóval több mint kétmillió ember vette a fáradságot, hogy postai vagy internetes úton kitöltse a kérdőíveket, ezzel pedig messze a mostani lett minden idők legsikeresebb konzultációja – mondta Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Egyúttal tolmácsolta a kormány köszönetét a válaszolóknak, akik szerinte ezzel a demokratikus párbeszédet erősítették Magyarországon – és azoknak is, akik részt vettek illetve vesznek a konzultáció lebonyolításában: a kézbesítésben, a nyomdai kivitelezésben, a szállításban, a válaszküldemények feldolgozásában és értékelésében.

A kérdőívek feldolgozása a következő napokban folytatódik, a kormány a jövő héten ad részletes tájékoztatást a végleges részvételi adatokról, majd utána az eredményekről – fejtette ki Dömötör Csaba. Közölte:

a pénteki adatok szerint 2 301 463-an vettek részt a konzultáción, közülük körülbelül 175 000-en az interneten.

A számot eddig valójában lehetetlen volt ellenőrizni: a sajtó nem juthatott hozzá az ívekhez – csak Szél Bernadettet és  Hadházy Ákost, az LMP társelnökeit engedték be november 23-án egy számlálóhelyiségbe, ahol negyedórát tölthettek.

Hadházy a szerzett információk alapján ugyanakkor kilencvenkilenc százalékos biztonsággal merte állítani:

hamis a kormány által akkor bemondott érték, vagyis nem volt összesen 1 700 000 a visszaküldött ívek száma.

Nem mutattak neki ugyanis semmilyen nyilvántartást a beérkező nemzeti konzultációs ívekről, a dobozok száma alapján pedig legfeljebb 900 000 ívet küldtek vissza.

Hadházy három helyszínen folytatott beszélgetést az ügyintézőkkel, és ezek alapján arra jutott, hogy „ez az egész kamu, nyilvánvalóan nincs 1 700 000 ilyen papír”.

A Hír TV Célpont című műsorának stábja november 24-én aztán megszerezte a az egyik beszélgetésről készült hangfelvételt. A megszólaló ügyintéző szerint november 13-áig legfeljebb 400 000 ív érkezett be. Pedig a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én már 1 000 000-ról beszélt.

Az ügyintéző szerint a november 20-ai szállítással érkezett az eddigi legtöbb, 250 000 ív, és úgy látja, hogy múlt csütörtök estig 1 700 000 ív biztosan nem érkezett be, legfeljebb az interneten kitöltött kérdéssorokkal lehet meg az az 1 700 068-as darabszám, amiről Dömötör még csütörtökön beszélt.

Az LMP társelnöke egyébként szerette volna megnézni a postánál zajló munkát is, ám ezt sem a Magyar Posta Zrt., sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem engedte.

Hadházy kijelentésére a kormány válasza a perrel való fenyegetőzés volt, az ellenzéki politikus közölte, hogy áll a pereskedés elé.

Dömötör számokkal kapcsolatos állításait nehéz lenne ellenőrizni, az államtitkár további megjegyzései viszont hemzsegnek a csúsztatásoktól és a valótlanságoktól. 

A politikus szerint azért is volt fontos a magyarok véleménynyilvánítása, mert az uniós intézmények elkezdték végrehajtani a betelepítési terveket, mégpedig a lehető legveszélyesebb formában. „Kötelező és állandó betelepítési programot akarnak, mégpedig felső létszámkorlát nélkül” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, az Európai Parlament november 16-án hozott döntéséből jól látszik, mire lehet számítani.

Dömötör Csaba itt nettó valótlanságot állít: az EP az említett napon ugyanis csak arról döntött, hogy kezdődjenek rendszeres tárgyalások az ügyben az érintett országokkal, köztük Magyarországgal is.

Az államtitkár szerint már jól látszik, hogy politikai célkeresztbe kerülnek azok az országok, amelyek nem akarnak részt venni ebben a betelepítési programban, így Magyarország is monstre támadások kereszttüzében van.

Erről szól a jövő heti európai parlamenti meghallgatás, az uniós forrásokkal való fenyegetések, valamint „Soros György pár napja indított kampánya is” – mondta. Ez sem igaz, Soros György saját kampányában valójában csak cáfolni próbálja a Soros-konzultáció hamis állításait. A lakosságnak kiküldött kilencpontos levél ugyanis tele van ilyenekkel: hogy mi nem igaz kormányzati üzenetekből, arról itt írtunk részletesen.

A rendőrség egyébként már cáfolta, hogy Soros György erőszakra készülne Magyarországgal szemben, Orbán Viktor pedig olyan titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva beszél Soros-tervről, amelyeket nem idézhet, mert államtitkok.

Végül Dömötör Csaba sajtótájékoztatóján a konkrét teljes ellenzéket is az ellenség sorai között említette: a betelepítési programot támogató brüsszeli és magyar ellenzéki politikusok szerinte a meggyőző érvek helyett a nemzeti konzultációhoz hasonló véleménynyilvánítás szabadságát támadják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.