Szürreális séta Pestújhely volt kórházában

Budán épülhet az új szuperkórház, miközben pusztul Észak-Pest egykori intézménye, amely a filmesek és a TEK-esek „paradicsomává” vált.

2017. 12. 28. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy mentőállomás, valamint az idén ősszel átadott, „Rendelőintézet tüdőszűrő” nevű szakorvosi-háziorvosi intézmény működik jelenleg csupán az egykori észak-pesti, más néven oroszkórház héthektáros területén. A fővárosi, XV. kerületi létesítmény jó része a volt kezelőjük, a szovjet csapatok 1991-es kivonulása óta, azaz több mint negyed évszázada pusztul, dacára számos kormányhatározatnak és önkormányzati döntésnek.

Az Orbán-kabinet tervei szerint a város másik végében, újbudai közművesítetlen területeken sok tíz milliárd forint közpénzből úgynevezett szuperkórház épül.

Pedig Pestújhelyen a XX. század elején szanatóriumnak épített kórházi ingatlanon, ahol kilenc műemléki épület található, az infrastruktúra adott. A héthektáros terület 2015-ben hosszas tárgyalásokat követően került állami kézből a kerület tulajdonába, így végül nem lett itt lakópark, ami a Gyurcsány-kormány idején vetődött fel. Igaz, más sem.

Az idén júniusban hozott kormányhatározat arról döntött, hogy itt, az Őrjárat utcában jöjjön létre a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának fejlesztéseként a „Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont”. Egyelőre azonban ennek nyoma sincs, s érdemi tájékoztatást az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemhogy a Magyar Nemzetnek, de a tulajdonos önkormányzatnak sem ad. A kerület egy uszodát mindenképpen építene ide. Minderről 2016-ban és idén áprilisban a képviselő-testület határozatokat is hozott. A taótámogatásból elképzelt, többmilliárdos beruházás tervei készen állnak, jogerős építési engedély is van, csakhogy karácsony előtt ismét el kellett halasztani a végső döntést. Arról ugyanis senki nem tud semmit, hogy mekkora lesz pontosan a taópénz.

Lapunk munkatársa a helyszínen Hajdu Lászlónak (DK), a XV. kerület polgármesterének „idegenvezetésével” kísérelte meg feltérképezni, mi is a valóság a volt észak-pesti kórház körül.

Az eldeszkázott és lelakatolt, a nyolcvanas években épült kórházba a portás segítségével jutottunk be. Az épület teljes bruttó területe csaknem két és fél hektár. A szimmetrikusan épített két szárny közepének egyes részein bokáig áll a víz, omladozik minden a műtőajtótól kezdve a díszszökőkútig. Hajdu László felidézte, hogy a kilencvenes évek elején a legprofibb katonai kórházat szedték szó szerint darabjaira a kivonuló szovjetek, a csapoktól a vécékagylókon át a konnektorokig mindent leszereltek, bevagoníroztak. Később már polgármesterként beszélt a korábbi parancsnokkal, aki elmondta neki: végül minden alkatrészt beledobtak egy gödörbe, mert sem a vizes, sem az elektromos berendezések nem voltak „kompatibilisek” az orosz szabvánnyal.

– Jövünk, maguk is a stáb tagjai? – szólították meg csapatunkat a kamerákkal és egyéb filmes felszereléssel érkező fiatalok, akiknek jeleztük, hogy mi itt csak megtekintünk. Fotós kollégánk egy félig szétlőtt bábut talált az egyik sarokban. A polgármester elmondta: gyakran forgatnak itt háborús filmeket, a szellemvárosi terep erre kitűnően alkalmas. Az önkormányzatnak bevételt jelent a stábok által fizetett díj, viszont megtudtuk: időnként a TEK is itt gyakorlatozik, ingyen. Kifelé menet megnéztük a kínai központnak kitalált épületeket, amelyeken korábban az önkormányzat végzett állagmegóvást, de az újonnan felhúzott téglák sem állnak már stabilan.

A polgármester egy másik épületre mutatva azt mondta: ha kórház nem is, de több egyházi fenntartású kórház mosodája már épül ide. – Egy ideig erről sem tudtunk, az Emmi semmit nem mer lépni a kerület fideszes országgyűlési képviselője, László Tamás nélkül – mondta Hajdu, aki múzeumot és közösségi tereket is szeretne itt kialakítani.

Lapunk hiába kereste László Tamást, a telefonját sem vette fel. Pintér Gábor, a XV. kerület nemrég leváltott kormánypárti alpolgármestere ugyan azt mondta, hogy minden rendben van a fejlesztés körül, és erről dokumentumokat is küld, ám ez elmaradt, és általunk már ő is elérhetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.