Túlzásnak tartják a segélyhívót ért kritikát – de tényleg az?

A segélyhívásokról visszakereshető hanganyag is készül, ez segíti a problémás ügyek tisztázását. Elvben.

Szabó Emese
2017. 12. 06. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban sok kritika érte a 112-es segélyhívószámot: többször előfordult, hogy a központosított bevetésirányítás hibája miatt rossz helyre indult a segítség, a betelefonálók esetenként fölöslegesnek, időhúzásnak érezték a nekik szegezett kérdéseket. Olyan ügy is volt, ami miatt a katasztrófavédelem és a tűzoltóság mutogatott egymásra, illetve a 112-es operátorára. A helyzetet tisztázandó a segélyhívó vonalat üzemelteltető rendőrség a katasztrófavédelemmel együtt összehívott szerdára egy közös sajtótájékoztatót.

Az eseményen részt vett Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, aki a közelmúltbeli tragédiáról adott tájékoztatást. Elmondta, hogy nem a segélyhívóközpont operátora, hanem a szolnoki katasztrófavédelmi központ segélyhívást fogadó tűzoltói hibáztak akkor, amikor nem küldtek fecskendős tűzoltóautót az októberben egy ember halálát okozó tűzeset helyszínére. A szolnoki vezető hangsúlyozta: a két, egyébként évtizedes tapasztalattal rendelkező tűzoltó hibázott, ellenük fegyelmi eljárás indult, illetve feljelentést tettek ellenük a Központi Nyomozó Főügyészségnél is kötelezettségszegés miatt. A vizsgálat még nem zárult el, addig részleteket nem árulnak el.

A tájékoztatón Hablicsek Nikoletta rendőr ezredes, az ORFK ügyeleti főosztályának vezetője elmondta, hogy miközben komoly hibái nincsenek a rendszernek, egyes portálokon olyan információk jelentek meg, amelyek szerint a 112-es működése erősen problémás. Példaként az Index cikkét hozták fel, melyben arról volt szó, hogy a segélyvonal munkatársa egy infarktusos beteg mellett húzta az időt. Az írást egy ügyeleten dolgozó orvos beszámolójára alapozták, a sajtótájékoztatón ezt cáfolandó játszottak le feliratozva két bejelentést. A lejátszással a gond az volt, hogy a felvételt személyiségi jogokra hivatkozva eltorzították, a helyszín beazonosítására alkalmas címeket pedig kisípolták. Arra nem sikerült rájönnünk, hogy a lejátszott két felvételt – amelyekkel valóban semmi gond nem volt – milyen alapon feleltették meg annak, amelyikről az Index cikke szólt, és amelyben a bejelentő csak keresztnevével szerepelt. Főleg hogy a bejelentésekkel kapcsolatos problémákról lapunknak is beszélt ügyeleten dolgozó ápoló, mentő és tűzoltó is. Tehát vagy valamennyien egységesen valótlanságokat állítottak, vagy tényleg van némi gond a rendszerrel.

A rendőr ezredes a tájékoztatón társadalmi szintű gondokról is beszélt: elmondta, hogy a beavatkozást nem igénylő segélyhívások aránya 70 százalékos. Ezek vagy kifejezetten rosszindulatú, esetenként trágár betelefonálások, vagy véletlenül benyomott telefonok miatt érkező hívások. Gyakori a gyerekcsínként elkövetett kamu segítségkérés is – az ilyen hívások száma az iskolai szünetekben klasszikusan megemelkedik. Az előszűrés szükségességét ezzel is indokolják. A szándékos és rosszindulatú bejelentéseknek, úgy tűnik, az sem szab gátat, hogy azok 2013 szeptemberétől szabálysértésnek minősülnek, miattuk 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. Korábban a hatóságok csak a kivonulás után tudták szankcionálni a fals bejelentéseket.

Hablicsek Nikoletta elmondta azt is, hogy a 112-es számon idén 4,5 millió hívást fogadtak, panasz és a munkát kifogásoló közérdekű bejelentés pedig csak 47 alkalommal érkezett. Kivizsgálták mindet, közülük pedig 18 olyan volt, amely megalapozottnak minősült. Ez arányaiban nem sok, emberi hibák okozták. Beszámolt arról is, hogy a rendszer informatikai megoldásokkal megmutatja azt, hogy a telefonhívás honnan érkezik. A vezetékes vonalaknál az előfizető nevét és címét kapásból látják, ahogyan a telefonfülkék pontos címét is. A helyszínt a mobiltelefonoknál az adótornyok alapján lövik be, így a területet csak nagy vonalakban tudják behatárolni. Emiatt az továbbra is fontos, hogy a betelefonálók helyzetüket, címüket pontosan megadják.

Ha a segélykérő közterületen vagy például benzinkútnál van, elvileg a pontos címet sem kell megadnia. Ennek oka, hogy az ügyfélszolgálatosok az informatikai rendszerrel be tudják lőni azt, hogy például egy adott benzinkút hol található. Ehhez elég, ha a segélykérő csak azt mondja meg, nagyjából melyik települést hagyta el. Ugyanígy le tudják hívni egy adott buszpályaudvar pontos címét. Ha ezt néhány esetben nem teszik meg, az emberi mulasztásnak számít. A segélyhívásokról visszakereshető hanganyag is készül, ez segíti a problémás ügyek tisztázását.

Személyi jellegű problémákkal magyarázzák azt is, ha a betelefonálónak ugyanazt az információt újra el kell mondania. Ennek oka, hogy a 112-esen dolgozó kolléga által felvett adatlapot elvileg valamennyi készenléti szerv ügyeletese látja, így hivatalosan nem kellene újból feltennie a betelefonálónak ugyanazokat a kérdéseket. Mivel az ügyfélszolgálatos elvileg látja a betelefonáló helyzetét, nem mehetne rossz címre sem a segítség. Függetlenül attól, hogy példa erre is volt – a hibát vétő kollégáktól azóta megvált a szervezet.

A 112-es vonal két ügyfélszolgálatán egyébként 450 telefonos munkatárs dolgozik, nekik külön képzettséggel nem kell rendelkezniük: a munkakör betöltéséhez elegendő az érettségi és a büntetlen előélet. Emellett át kell esni orvosi (látás-, hallás- és munkaköri) alkalmassági vizsgálaton, valamint előzetes pszichikai alkalmassági vizsgálaton is. Ha ez megvan, egy 7 hetes képzést kell elvégezni, utána vizsgázni is kell. Fontos, hogy a munkatársak rendelkezzenek jó kommunikációs készséggel, konfliktuskezelő képességgel, kellő empátiával, boldoguljanak az informatikai rendszerekkel, gyorsan tudjanak gépelni. A kezdők több hónapig csak tapasztalt munkatársak mellett dolgoznak, egyedül csak később tevékenykedhetnek. Az ezredes a telefonközpont struktúrájáról is beszélt. Elmondta, hogy nyolc-tíz hívásfogadó fölött van egy csoportvezető, a kollégák munkájáért ő felel. Műszakvezető négy csoportvezető fölött van, az ellenőrzéseket főképp ők végzik. Főállású pszichológus mindkét bejelentőközpontban dolgozik, időnként az ő segítségük is elkél.

Egységben az erő?

Ma Magyarországon négy telefonszámon hívhatók a készenléti szervek, tehát a mentőszolgálat, a rendőrség és a katasztrófavédelem alá tartozó tűzoltóság. A 112-es egységes európai segélyhívószám 2014 márciusa óta működik, mellette még él a három külön szám, a 104-es, a 107-es és a 105-ös is. Viszont a rendszer az elmúlt években jelentősen átalakult: Szombathelyen és Miskolcon két hívóközpont létesünk, azok a rendőrség alá vannak rendelve. A 112-es szám mellett ebbe a két központba fut be a 107-es és a 105-ös vonal is, illetve a mentőszolgálat 104-es telefonszámáról minden, ami nem Pest megyei vagy budapesti hívás. Utóbbiak még a fővárosi központba érkeznek, de a másik 18 megye hívásai Szombathelyen és Miskolcon landolnak. A mentők 104-es vonalának átvétele idén augusztusban indult be, folyamatosan történt. Az egységesítés célja a gyorsabb, professzionálisabb segítségnyújtás volt, ami elvileg meg is valósult: aki ma bárhonnan az országból hívást kezdeményez, az átlagosan 5 és 15 másodperc alatt el is éri a 112-es vonalnál ülő ügyeletest. Ezt korábban egyik készenléti szerv sem tudta biztosítani, emiatt előrelépésnek számít. A rendszer másik előnye, hogy a segítségnyújtást több nyelven is biztosítani tudják, a harmadik pedig az, hogy a bejelentőt pár protokollkérdés után konferenciahívásba is tudják kapcsolni a készenléti szervekkel. Ott a bejelentőnek elég egyszer elmondani problémáját, azt valamennyien hallják, egységeiket már a beszélgetés alatt is indítani tudják.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.