Vegyen „politikusfenyőt”! – Segítünk karácsonyfát választani

A tartós és nem szúrós nordmann viszi a prímet az elegáns, sokféle ezüst és a jó illatú luc előtt. Körbejártuk a vásárokat.

2017. 12. 18. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még javában tart az ünnepek előtti nagy bevásárlási roham, ám a harmadik adventi hétvégén már sokan beszerezhették a karácsonyfának valót. Széles a skála: 2017 telén a vevők néhány ezer forinttól sok tízezerig kalkulálhatnak az igénytől, az ízléstől, a család hagyományaitól és legfőképpen a pénztárcától függően. A legtöbben most is a kivágott fenyőt keresik a vásárokon, amelyeket Budapesten leginkább bevásárlóközpontok, piacok környékén rendeznek. A legnagyobbak között ma is megtalálhatók a Fővárosi Önkormányzat Csarnok- és Piacigazgatósága (Csapi) által szervezett fenyőfavásárok: Óbudán a Flórián téri üzletközpontnál, Zuglóban a Bosnyák téri vásárcsarnoknál és Kelenföldön a Tétényi úti városközpontnál.

– Vegyen „politikusfenyőt”! – mosolyodott el utóbbi helyszínen az egyik eladó, az ezüstfenyő kétszínű fajtáját kínálva. Mutatta is: kívül ezüst, belül zöld. Azonmód néhai Torgyán Józsefnek az egykori MDF-et ért bírálata juthatott az eszünkbe. A kisgazdavezér még a kilencvenes években görögdinnyére (kívül zöld, de belül vörös) hajazó kormánypárti politikusokról beszélt. A szót komolyra fordítva megtudtuk: itt nem méterre, hanem darabra mérik a fenyőt, amelynek árát nem csupán a fajtája, nagysága, hanem formája, szépsége, összhatása is befolyásolja. Egy „politikusfenyő” kerülhet néhány ezer forintba, de jócskán meghaladhatja a tízezret is. Az árus hozzáteszi, ha egy fának van hibája, féloldalas vagy kissé satnya, netán vannak hiányzó ágai, akkor árengedményt ad.

A piac azonban nem politika: a legtöbben a nordmann (kaukázusi jegenyefenyő) fajtát keresik, mert általában szép, dús, tartós, és nem szúr a tűlevele, ami áldás lehet a talpba faragásnál, a díszítésnél és a szállításnál egyaránt. Ezért a legdrágább. Kiss Levente, a Csapi kereskedelmi igazgatóhelyettese megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy három elárusítóhelyükön azért jellemzően a lemért fák után kell fizetnünk. Az árusok őstermelők, többségük Zala megyéből, Nagykanizsa, Surd, illetve Somogyból Csurgó, Zákány és Gyékényes környékéről hozza az általuk nevelt és kivágott növényeket Budapestre. A nordmann métere hat-, hét- vagy nyolcezer forintot kóstál, és hasonló összegre lehet számítani, ha például a legújabb kedvencből, a nordmann konkurensének számító kolorádói jegenyefenyőből akarunk vásárolni. Az elegánsnak, a lakás ékességének is tartott sokféle ezüstfenyő ára jellemzően 5000 forint körüli összeg, a lucért pedig 3-4 ezer forintot kell fizetni. Utóbbi mintha az elmúlt években visszaszorulóban lenne, pedig aki karácsonyra ilyen fát állít a lakásába, nem kell lemondania a hamisítatlan fenyőillatról. Igaz, szúr, és különösen a távfűtéses lakásokban igen hamar lehullajtja a leveleit. – Nem mindegy, mikor vágják ki azt a fát – világosított fel a tartósság mibenlétéről egy másik eladó, aki szerint valaki már két-három hete beindította a fűrészeket, és minden, eladásra szánt fát kivágott. Hozzátette, ő – a forgalom függvényében – inkább kevesebbet, de többször aprít, és többször is szállít, ám vevői elégedettebbek lesznek, és jövőre is hozzá jönnek majd többen. Azt is megtudtuk, nála azért nincs lucfenyő, mert számítása szerint árusításából szinte alig van haszon, ezért nem éri meg termeszteni sem.

Nem így gondolkodnak az egyik ferencvárosi bevásárlóközpontnál, amelynek parkolójában 2500 forintért árulják a luc méterét, sok van belőle, és nagy valószínűséggel sokan is fogják venni. Ellenben nagy a kontraszt: fajtától függetlenül miniatűr fákat egységesen 5000 forintért lehet venni. Viszont vannak másfél méter körüli nordmannok és kolorádók 13 ezer forinttól kezdve 22 ezerig. Van, ahol közel ennyiért 3-5 méteres, templomokba szánt fenyőfát is lehet venni. Szinte mindenhol kapható cserepes fa is.

A karácsonyfának kivágott növények 10-15 százaléka az eladókon marad. A takarékosság és környezettudatosság népszerűsítésére a kilencvenes évek végén kitalált „visszaváltható fenyők” szolgáltatását több mint tíz éve megszüntette a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) és a Rügyecskék Alapítvány. A környezetvédők azóta inkább a fenyő kreatív kiváltását szorgalmazzák különféle természetes anyagokból. A „Ne vágj ki minden fát!” mottóval indított vállalkozást szintén a zöld gondolat vezette: a Fenyőfa.com oldalon Udvardy Zsolt Nagykanizsa melletti őstermelőtől lehet rendelni fenyőfát. – Három oldalról lefényképezzük a még élő növényt, s aki azt online megrendeli, annak kivágjuk. A fa Budapest négy pontján ingyen átvehető, illetve 1500 forintért házhoz szállítjuk – mondta Udvardy Zsolt. Vannak még élő fenyőt kölcsönző kertészetek országszerte, és egyre nő a műfenyőkedvelők tábora is. A műanyag növények egyre élethűbbek, egyben színesebbek: divatos a hófehér, a fekete, az aranyszínű, de olyan is van, aki a hupikékre vagy a rózsaszínűre esküszik. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.