Verhofstadthoz fordulnak az ÁSZ-büntetés miatt Fodor Gáborék

Álindokokra hivatkozva fosztogatásba kezdett az Állami Számvevőszék – fogalmaztak.

MN
2017. 12. 21. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyar Liberális Párt Guy Verhofstadthoz, az ALDE európai parlamenti frakciójának vezetőjéhez fordul, miután az Állami Számvevőszék jogtalanul szabott ki több mint tízmillió forintos büntetést a pártra” – írja közleményében a szervezet.

Úgy vélik, az ÁSZ a Fidesz megrendelésére járt el, amikor több ellenzéki párthoz hasonlóan a Magyar Liberális Pártnál is tiltott pártfinanszírozást állapított meg.

Kiemelték, hogy a számvevőszék a legutóbbi ellenőrzés során nem talált semmi kivetnivalót a könyvelésükben, mivel minden esetben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el. „Most ugyanazért a gazdálkodásért büntetnék a Liberálisokat több mint tízmillió forinttal, hogy ellehetetlenítsék a párt működését” – szögezték le. Megemlítették, hogy a párt évek óta ugyanazt a gazdálkodási gyakorlatot követi.

Hozzátették, hogy a súlyos bírsággal nem csak a Liberálisok, de az összes ellenzéki párt indulása is veszélybe kerül a 2018-as választáson. A Magyar Liberális Párt ezért nemcsak az Állami Számvevőszék elnökéhez, Domokos Lászlóhoz fordul panasszal, levelet ír Guy Verhofstadtnak is. Emellett arra kérik a többi ellenzéki pártot, hogy hasonlóképpen járjanak el nemzetközi partnereiknél, és jelezzék jogtalan büntetésüket az európai pártcsaládjuknak. „A cél, hogy az Európai Unió vezetői is értesüljenek arról, hogy az Orbán-kormány hogyan lehetetlenítené el az ellenzéki pártok működését, illetve indulását a választáson” – olvasható a közleményben.

A párt csütörtökön közölte, hogy az Állami Számvevőszék több mint tízmillió forintos büntetést szabott ki rájuk. Fodor Gábor alakulata kijelentette: nem az ellenzéki pártok követtek el törvénysértést, hanem az Állami Számvevőszék, amikor „álindokokra hivatkozva fosztogatásba kezdett” a választási év előtt.

Emlékeztettek arra, hogy Domokos László korábban a Fidesz frakcióvezető-helyettese és gazdasági kabinetvezetője volt, párttagságáról pedig csak azért mondott le, hogy 2010-től az Állami Számvevőszék vezetője lehessen. Fodorék szerint Domokos szemmel láthatóan alkalmatlan a szervezet vezetésére, a közérdek helyett Orbán Viktor és a Fidesz céljait képviseli.

Az Állami Számvevőszék eközben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csak az ellenőrzött szervezetek észrevételezése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra az érintett pártok gazdálkodásáról szóló jelentését.

A közlemény szerint az ÁSZ júliusban nyilvánosságra hozott ellenőrzési ütemtervének megfelelően 2017. december 18-án a Lehet Más a Politika és a Demokratikus Koalíció, december 19-én a Magyar Szocialista Párt és a Magyar Liberális Párt, december 20-án pedig az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezésre elküldte az érintetteknek. 

A második félévre vonatkozó ütemtervben szerepelt még az MSZP és a Jobbik ellenőrzése is, a Fideszé és a KDNP-é nem. A pártok tizenöt napon belül észrevételt tehetnek, az ÁSZ csak ezek értékelése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a jelentéseket – tették hozzá.

A számvevőszék a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta, az érintettek számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi – tudatták. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy 2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítás következtében tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Továbbá tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül az, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel szolgáltatásokat. Ilyen a plakátkihelyezés, a ingatlanbérlet és a könyvelési szolgáltatás. A tájékoztatás szerint a törvény arról is rendelkezik, ha egy párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles meghatározni az értékét. Amennyiben ezt nem teszi meg, az értéket az ÁSZ állapítja meg. Végül hangsúlyozták, hogy a számvevőszék a tiltott támogatás megállapításával hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához.

Az ÁSZ azt követően adta ki közleményét, hogy a decemberben ellenőrzött szervezetek közül több ellenzéki párt kifogásolta a rá vonatkozó jelentéstervezetet, illetve a benne kilátásba helyezett büntetést. Szerintük a számvevőszék politikai megrendelést teljesített.

Az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd is büntetést kapott az Állami Számvevőszéktől. Az ÁSZ a pártok irodabérleteiben talált kivetnivalót, ezért 5 és 10 millió forint közötti összegre büntette őket. A Jobbikot mintegy 331 millió forint befizetésére kötelezték tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva, és ugyanekkora összeggel csökkentheti a Magyar Államkincstár a párt állami támogatását. Vagyis a végső cech 662 millió forintra rúg. A párt ma nyújtja be válaszát, melyben Vona Gábor szerint ízekre szedték a számvevők irományát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.