65 320 orvos van az országban, azonban csak a fele dolgozik a szakmájában

Ápolóból, műtős szakasszisztensből és védőnőből sincs elég. 2016-ban csaknem négyezer üres szakdolgozói állás volt.

Kuslits Szonja
2018. 01. 08. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szerepelt az országos nyilvántartásban 65 320 orvos 2016-ban, körülbelül csak 55,5 százalékuk dolgozik ténylegesen a szakmában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint ugyanis csupán 37 598-an végeznek orvosi tevékenységet, sokan ugyanis nyugdíjasok, szülési szabadságon vannak, vagy az itthoni állapotok miatt inkább külföldre mentek – tudta meg a Magyar Nemzet.

A betegeket az állami intézményekben ellátó szakemberek egy részét ráadásul valószínűleg több intézményben vagy osztályon is foglalkoztatják. A KSH lapunk által megismert kutatása alapján ugyanis 37 ezer orvosra országosan 41 541 betöltött állás jutott. Vagyis közel négyezerrel több állás volt betöltve, mint ahány orvos egyáltalán dolgozott. A kórházak csak akkor kapnak működési engedélyt, ha bizonyos állások betöltöttek. Éppen ezért törekednek rá, hogy papíron ezzel ne is legyen probléma. Így fordulhat elő például, hogy egy járóbeteg-szakrendelésen a papíron főállásban dolgozó orvos csak ritkán és szűk időintervallumban érhető el a betegek számára. Akik így akár hónapokat is várhatnak egyetlen időpontra.

– Azokat az orvosokat, akiknek több érvényes szakvizsgájuk van, gyakran többszörösen elszámolják a munkahelyek. Mindezt azért, hogy meglegyen a megfelelő orvoslétszám – erről korábban Éger István beszélt lapunknak. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ilyenkor persze a fizetésüket nem két főállás után kapják az érintettek. Adott esetben előfordulhat, hogy valaki a napi óraszámát két szakmában dolgozza le, például praktizál az ortopédián és a traumatológián is négy-négy órát.

Az üres orvosi állások száma egyébként 2016-ban 1845 volt, vagyis ennyi szakember biztosan hiányzik a magyar egészségügyből, de valószínűleg ennél több orvosra lenne szükség a megfelelő ellátáshoz. Ez a szám egyébként az elmúlt tíz évben soha nem ment 1500 alá, és 2015-ben volt a legtöbb (2039), ötszázzal több annál, mint amennyit 2010-ben regisztráltak. Pedig az átlagéletkor kitolódása, a stressz és az egészségtelen életmód, illetve a keringési és daganatos betegségek számának emelkedése miatt egyre többeknek van szükségük orvosi segítségre. Jóval több szakember kell a megfelelő ellátáshoz, mint néhány évtizede. Ez egyébként a statisztikából is látható, ugyanis 2005-től mostanáig minden évben egyre nőtt az engedélyezett orvosi állások száma, míg ez akkor 37 ezer volt, 2010-ben közel 40 ezer, 2016-ban pedig már 43 386.

Más szempontból is érdekesek az adatok: míg 2005-ben 35 ezer orvos szerepelt a nyilvántartásban, addig 2016-ban már 65 ezer volt ez a szám. Az adatbázisban szereplők nagy része azonban nem végez aktív betegellátást, a dolgozó orvosok száma ugyanis egy évtized alatt körülbelül kétezerrel lett több.

A helyzettel kapcsolatban lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke korábban arról beszélt: a gyermekorvosok tekintetében különösen nagy a baj, az sem életszerűtlen, hogy tíz év múlva az ország egyes részein egyáltalán nem lesz megfelelő gyermekorvosi ellátás. Szerinte legalább tízezer olyan orvos szerepel a nyilvántartásban, aki szakmailag kiváló, itthon volna a helye, mégsem hazánkban dolgozik.

A tavalyi év első felében egyébként az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai alapján 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt. Eközben 2017 nyarán a KSH adatai alapján a humánegészségügyi és szociális ellátás területén 7028 állás volt betöltetlen. A legnagyobb gond az orvosszakmák esetében az érsebészet területén van, ezt követi a gyermek- és ifjúságpszichiáter, a fül-orr-gégész, az igazságügyi orvos, valamint az ortopéd és a traumatológus orvosok hiánya.

A KSH friss statisztikája rávilágít más, a szakmát érintő problémákra is, az orvoshiány mellett ugyanis egyre égetőbb a szakdolgozói hiány. Vannak kórházak, ahol 40-50 betegre jut két ápoló. Sok osztályon a helyettesítést sem tudják megoldani, ezért időszakosan – például nyáron vagy decemberben – le kell zárni az osztályok egy részét. A friss adatok szerint 2016-ban 665 szakápoló, 282 diplomás ápoló, 158 csecsemő- és gyermekápoló, illetve 606 ápoló hiányzott a magyarországi kórházi ágyak mellől. Az egészségügyi szakdolgozói munkakörben összesen 3857 üres állás volt 2016-ban. Műtős szakasszisztensekből, védőnőkből és mentőápolókból is hiány tapasztalható.

Ahogy arról lapunknak már több érintett is beszámolt, a szakdolgozók többségét mára inkább a hivatástudat tartja a pályán, és nem egyedül a bérekkel van probléma. Sokan panaszkodtak arra, hogy a társadalmi megbecsültségük is alacsony, és egyre kevesebben köszönik meg nekik a megfeszített munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.