A Fidesz nem ment el a befogadott menekültekről szóló parlamenti ülésre

Parlamenti ülést hívott össze az MSZP, az LMP és a Jobbik az 1300 befogadott menekült ügyében. A kormánypártok szabotálták a programot.

Koncz Tamás
2018. 01. 30. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárompárti összefogással rendkívüli ülést hívott össze a parlamentben az MSZP, az LMP és a Jobbik képviselőcsoportja: az 55 képviselő által aláírt indítvány a kormány betelepítési politikájáról szól, a kezdeményezők bizottságot állítanának fel a helyzet kivizsgálására.

A rendkívüli ülést ugyanakkor szabotálta a kormány és a kormánypárt miniszterei is – csak néhány politikus, köztük, Dömötör Csaba, a miniszterelnökségi kabinet államtitkára és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára képviselte őket, de megjelent Pogácsás Tibor és Rétvári Bence, valamint Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető is.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető megnyitóbeszédében meg is jegyezte: félig üres a parlament, hiányzik a kormányfő, a miniszterek és kormánypárti képviselők – talán késik a helikopter? – tette fel a gúnyos kérdést.

Szerinte az előző három évben a fideszes politikusok belehazudtak a lakosság szemébe menekültügyben – a migráció fő szervezői itthon pedig Szijjártó Péter, Orbán Viktor és Rogán Antal, hiszen ők hoztak be a magyarok megkérdezése nélkül 1300 menekültet, telepítettek le jó pénz fejében 20 ezer gazdasági bevándorlót, köztük orosz bűnözőket is. Ha a keddi ülést szabotálta a Fidesz, akkor az is kimondható, hogy az országnak nincs felelős kormánya – összegzett Tóth Bertalan.

A frakcióvezető arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon ma a nyugdíjasok felének százezer forint alatti a nyugdíja, erről – szerinte – a Fidesz tehet, miközben tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal szúrja ki az idősek szemét.

Dömötör Csaba szerint viszont az MSZP vett el százezer forintot a nyugdíjasoktól, és most is megtenné; Karácsony Gergely kormányfőjelölt pedig egyszerre venné el az Erzsébet-utalványt és bontaná le a határkerítést. Dömötör riposztját az ellenzék oldaláról nevetés fogadta.

Vona Gábor Az ország biztonsága című, napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy Orbán Viktor szabályosan Bécsig menekült a keddi ülés elől.

A miniszterelnök az Altusz-interjú miatt futott a szomszédba, hiszen abból derült ki, hogy az utóbbi három évben 2300 menekültet fogadott be titokban a kormány. Ez a betelepítések kormánya – jegyezte meg a Jobbik elnöke,

aki szerint a Stop, Soros! törvényjavaslat vagy a civilek elleni támadások is hazug akciók, a valósághoz viszonyítva. – Ahelyett, hogy válaszokat kapnánk, önök a Jobbikot támadják, de ez is minket segít – vélte Vona, aki számonkérte Dömötör államtitkárt: hol van a Fidesz programja?

A Jobbik kormányfőjelöltje az elvándorlás megállítását, az ország presztízsének helyreállítását ígérte a következő négy évre; szerinte a Jobbik győzelme nyugalmat és békés, nyugodt építkezést hoz az országnak.

Dömötör Csaba szerint már az is pozitívum, hogy Vona magyarul szólal meg – majd arról beszélt, hogy Magyarország eddig egyetlen bevándorlót sem fogadott be, ez csak az ellenzék célja. „Az, amit Vona Gábor iszlám fiatalok elmondott, maga a behódolás” – állította az államtitkár, emlékeztetve, hogy a Jobbik elnöke Allahot emlegette egy beszédében, és állításaival ellentétben kivezetné az országot az Európai Unióból.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a Fidesznek el kell számolnia azzal, miért nem jött el keddi a parlamenti ülésre – és azzal is, hogy miért nem adta meg a béremelést az önkormányzati dolgozóknak. Egyúttal köszöntötte a szakszervezeti képviselőket is, akik részt vettek az eseményen.

Szél ezután Kövér Lászlót kérdezte: mit szól ahhoz, hogy Németh Szilárd önhatalmúan kikiáltja magát az élő nemzetbiztonságnak, és megpróbálja kitiltani Szélt a nemzetbiztonsági bizottság üléséről. „Ha a Soros-ösztöndíjat kifogásolják, akkor nézzenek tükörbe, mert olyat önök is kaptak, például Habony Árpád is” – jegyezte meg. Az LMP kormányfőjelöltje arra kérte a jelen lévő kormánytagokat, nézzenek az önkormányzati képviselők szemébe, akiknek nem adtak fizetésemelést. 

Mikor fogják az illetményalapot felemelni 60 ezer forintra? – tette fel a kérdést Szél, aki hozzátette: Rogánék minisztériuma 46,7 milliárd forintot kapott kampányra, propagandára, ebből pedig több százezer önkormányzati képviselő bérét rendezhetné.

Szél kérdésére Pogácsás Tibor belügyi államtitkár válaszolt, aki szerint a kormány az életpályamodellel sok területen emelte a béreket, például a rendvédelmi dolgozók körében, és később sem állnak meg a bérrendezési folyamatok. Hozzátette, 2018-tól a szabályozás lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok maguk döntsenek az illetményalapokról, és akár pluszforrásaikat is beleforgassák.

Gulyás Gergely szerint két hónappal a választás előtt nem kormány-, hanem ellenzékváltó hangulat van, az ellenzéki pártok pedig összefogással próbálják javítani kettes bizonyítványukat. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzékiek eddig kapkodva és összevissza nyilatkoztak a kvótaügyben, a határzár szükségességéről vagy lebontásáról is. 

A nyugdíjhelyzetről Gulyás megjegyezte, 2010 óta 30 százalékkal nőttek a nyugdíjak – és groteszk, hogy az idősek helyzetét éppen az államot azelőtt elbontó szocialisták féltik a kormánytól. – Önök még a saját választóik előtt is bukásra állnak – vélte a frakcióvezető, megjegyzését pedig az államtitkári sorból gyér taps fogadta.

Dömötör Csaba vette át a szót, és arról beszélt, hogy a nyugdíj az elmúlt években erősödött, s öt százalékra csökkent az internet áfája. – Az ország erősödik, de csak akkor folytatódhat a folyamat, ha a biztonságot is garantálni tudjuk: a bevándorlást meg kell állítani – mondta a fideszes államtitkár, aki a külföldi erők nyomásgyakorlását, a bevándorlásszervező csoportok akcióit emlegette. Szerinte a Stop, Soros! javaslat éppen ezt a védelmet szolgálja, míg az ellenzéki pártok – a Jobbik és a DK is – azonnal lebontanák a határzárat, és megindítanák a betelepítést.

A napirend előtti kérdések és válaszok után gyorsan kiderült, hogy az Országgyűlés nem határozatképes – Gulyás Gergely indítványára pedig a jelenlévőknek szavazatszámláló géppel is meg kellett erősíteniük jelenlétüket. A szavazatszámlálás eredménye szerint mind az 55 ellenzéki aláíró eljött, de a 144 fideszes képviselő hiányában határozathozatalra képtelenek maradtak. A következő ülésszak február 19–20-án várható – hangzott el a rendkívüli ülés lezárásakor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.