A vezetők jólétre váltották a jogállamiságot

Nem kell szeretnünk egy vezetőt, hogy bízzunk benne – ez egy új kutatás konklúziója.

Unyatyinszki György
2018. 01. 11. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan korszakban élünk, amikor az egyes problémák újra jelentkeztek: vallási ellentétek, nemzetek közötti viszályok – vezette fel a Bizalom és boldogság az európai politikai gondolkodás történetében című kötet bemutatóján a könyv aktualitását annak egyik szerzője, Kontler László történész. Felvetése aligha vitatható: a menekültválság, a brexit, az amerikai elnökválasztás eredménye, az orosz vezetés megújult világhatalmi törekvései olyan politikai és társadalmi feszültségeket hoztak felszínre, melyeket az emberiség vagy már egyszer megoldottnak tekintett, vagy elfeledett.

– Az emberi társadalmakat mindig is jellemezték a szűkebben értelmezett nemzettségi, törzsi, illetve vérségi eredetű bizalmi kapcsolatok, ami mellett a XVII. században szárba szökkent egy újfajta bizalmi viszony is – ismertette Kontler László a szerdai budapesti bemutatón. Utóbbi azzal magyarázható, hogy ahogy a társadalmi rendszer összetettebbé vált, „idegenek egyesüléséhez” vezetett, a tagjai rendezni próbálták a vezetőkhöz fűződő viszonyokat is. Bizalom szükséges például ahhoz, hogy döntéseket ruházzon át a nép a vezetőire, ami megjelent a társadalmi szerződéselméletekben is.

– Számos békét ennek a bizalmi viszonynak köszönhetünk, miután a diplomáciában is megjelent az új hozzáállás – mondta a történész. Ez tetten érhető a vesztfáliai békében is (1648), de hasonló bizalmi folyamat vezetett a történész szerint a hidegháború lezárásához is.

A kötet fontos tanulságaként említette a szerző, hogy a kormányok, illetve a vezetők legitimitását a tanulmányok szerint már nem csak a demokratikus jogállami értékek követése adhatja. Az emberek elfogadók lehetnek és bizalommal élhetnek olyan vezetőkkel szemben is, akik képesek relatív jólétet biztosítani az állampolgárok számára, miközben lehet, hogy nem felelnek meg a demokratikus kritériumoknak. Az ENSZ 2012 óta méri az országok lakosságának boldogságindexét, ami alapján szembeötlő, hogy ahogyan egyes országokban nőtt a nemzeti boldogság érzése, az nem feltétlenül járt együtt a jogállamiság fejlődésével, sőt, helyenként vissza is szorult.

Az említett jelenség kapcsán kérdésünkre válaszolva Kontler László Kína példáját említette. A gazdasági növekedés következtében korábban elérhetetlen javakat juttat el a társadalomhoz a hatalom, de a lakosság számára érzékelhető fejlődést jelent. Bár a szabad élet feltételei nem adottak, ennek ellenére bizalommal tekinthetnek a vezetés felé.

– A bizalom próbája az igazságszolgáltatás – derült ki a kötetben közreműködő Szűcs Gábor Zoltán, az MTA munkatársának előadásából. – Amennyiben valaki nem bízhat abban, hogy ügyét nem egyenlően bírálják el, az a rendszer romlottságáról árulkodik – mondta. Ehhez kapcsolódva a CEU rektora, Michael Ignatieff arról beszélt, a kötet a megromlott demokráciák megértését is segíti, ugyanis „amikor a demokrácia a létéért küzd, akkor a társadalom tagjai között is gyenge a bizalom”. Ez tetten érhető abban is, hogy megbízunk-e az állami szolgáltatásokban, illetve a rendőrökben vagy a politikai vezetőkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.