Az LMP politikusa is próbált kérdezni a Fidesz sajtótájékoztatóján, nem hagyták

Ungár Péter elment Halász János sajtótájékoztatójára, de nem kapott szót.

Hutter Marianna
2018. 01. 22. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halászt annak alkalmából kérdezte lapunk, hogy a politikus Szél Bernadett LMP-s miniszterelnök-jelölt alkalmatlanságát szerette volna bebizonyítani a sajtótájékoztatón.

Az eseményen részt vett Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja is, aki több alkalommal hangosan kommentálta Halász állításait. Például amikor a kormánypárti politikus arról beszélt, hogy óriási felelősség beültetni valakit a nemzetbiztonsági bizottságba, Ungár azt jegyezte meg a Fidesz alelnökére utalva: „Németh Szilárdon is látjuk”. Halász úgy reagált az ellenzéki politikus jelenlétére, hogy a „politikai performansz” csak megerősíti abban a Fideszt, hogy Szél Bernadettnek nincs helye a nemzetbiztonsági bizottság Soros Györggyel foglalkozó ülésein.

A szóvivő arra is kitért, hogy „megdöbbentő”, hogy az LMP továbbra is alkalmazza az afgán származású, egyébként négyéves kora óta Magyarországon élő, magyar állampolgár Janan Mirwaist. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: nem a származása a gond, hanem hogy papírja van arról, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A politikus utóbbi állítása ugyanakkor nem pontos, miután Janan hétfői közleménye szerint személye nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak, de a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésein nem vehet részt.

Halásznak lapunk több kérdést is feltett. Azzal kapcsolatban, hogy ha Szél valóban Soros György „zsebében van”, hogy mehetett át az átvilágításon, úgy válaszolt: a részleteket az átvilágítást végző szervektől kellene megkérdezni, ő a Fidesz-frakció szóvivője. Azt a felvetést pedig csúsztatásnak nevezte, hogy ha az a gond Szél Bernadett-tel, hogy a kormány által Soros-közelinek elkönyvelt szervezetnél dolgozott, akkor nem merülhet-e fel hasonló probléma az egykor Soros-ösztöndíjas Orbán Viktorral vagy a Soros-egyetemként emlegetett CEU-n végzett Kovács Zoltán kormányszóvivővel. Halász szerint ezek ugyanis  „több mint húsz évvel ezelőtt történt dolgok”, most pedig a Soros-tervről és a migrációról volt szó.

„Kiss Szilárd a frakciónál fél percet sem dolgozott soha” – válaszolta Halász azzal kapcsolatban, hogy a vízumbotrányba keveredett egykori attasé annak ellenére dolgozhatott a külügyi, illetve agrártárcánál, hogy kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. „Ha a kormányra tartozó dolgokat szeretne megtudni, ajánlom figyelmébe a kormányinfót” – mondta a válaszadás elől kitérve Halász. Kiss Szilárd ügyéhez hasonlóan azt sem tartja kettős mércének, hogy az Orbán Viktornak egy Interpol által körözött személyt bemutató, a nemzetbiztonsági átvilágításon ugyancsak elbukó Zaid Naffa a mai napig tiszteletbeli jordán konzul lehet Magyarországon.

Halász János erre a felvetésre is azzal reagált: az említett úr nem dolgozik sem a kormányban, sem a kormánypárti frakcióban. A szóvivő azt is állította, hogy tudomása szerint a Fidesszel nem történt olyan „példátlan eset”, hogy egy nemzetbiztonsági bizottságba delegált szakértője nem ment volna át az átvilágításon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.