Február 18-án eldől a budapesti bulinegyed sorsa

Senki sem támadta meg a kedd délutáni határidőig a helyi választási bizottság határozatát.

2018. 01. 04. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem támadta meg a kedd délutáni határidőig a helyi választási bizottság határozatát, így immár bizonyos, hogy 2018. február 18-án népszavazás lesz Erzsébetvárosban a bulinegyedről – tudta meg a Magyar Nemzet. Érdeklődésünkre Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármestere elmondta: várhatóan egy héten belül minden választópolgárt levélben fog megkeresni azzal a felhívással, hogy minél többen menjenek el szavazni, nyilvánítsanak véleményt a feltett kérdésről. Annak lényege pedig, hogy a városrészben élők egyetértenek-e azzal, hogy Belső-Erzsébetvárosban, amelyet ma már csak budapesti bulinegyedként ismernek Európa-szerte, a vendéglátó üzletek éjfél és reggel hat óra között ne tartsanak nyitva. Amennyiben ezt igen szavazatukkal elég sokan támogatják majd, akkor a gyakorlatban megvalósulhat, hogy a Nagykörúton belül található 400-500 kocsmának és szórakozóhelynek egységesen be kell zárnia éjfélkor. A kérdésben továbbra is nagy a megosztottság az állandó bejelentett lakcímükön ténylegesen is ott élők, az ingatlanukat kiadók, valamint a vendéglátóhelyet üzemeltetők között.

– Az önkormányzat egyebek között ezért sem kampányol majd az igen vagy a nem mellett – mondta Vattamány Zsolt. Hozzátette: a képviselő-testület december 12-ei ülésén azért rendelte el a népszavazást, mert ebben a kérdésben nem tudtak dönteni. Október 3-án lakossági és civil nyomásra a kerület vezetése a bulinegyedben akuttá vált problémák kezelésére számos intézkedésre tett javaslatot. A polgármester szerint az éjféli zárásról azonban az emberektől várnak iránymutatást. – Akár meglesz a népszavazás érvényességéhez szükséges 50 százalékot meghaladó részvételi arány, akár nem, ha az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területen élők egyértelmű és világos döntést hoznak, azt valóban iránymutatásként fogja a kerületvezetés értelmezni – szögezte le Vattamány Zsolt. Szerinte a közbiztonság, a köztisztaság, a rend erősítése jól halad: több helyen már új kukákat helyeztek ki, az új takarítógépekre és a kihelyezendő további nyilvános vécékre már kiírták a közbeszerzési pályázatokat. A polgármester azt ígéri: a bulinegyed áprilisi-májusi idénykezdetére teljesíteni is fogják a vállalásaikat.

A fidesz–KDNP-s vezetésű képviselő-testület, amelyben a kormánypártoknak nincs többségük, októberben végül Stummer János jobbikos önkormányzati képviselő javaslatára fogadták el, hogy népszavazáson döntsenek. Az ellenzéki politikus most kérdésünkre elmondta: összességében örül annak, hogy így, demokratikus úton születhet meg a döntés. Jelezte: a jobbikosok sem fognak a kérdés mellett vagy ellene kampányolni, arra azonban igenis gőzerővel készülnek, hogy minél nagyobb számú részvételre buzdítsanak. Stummer János ugyanakkor emlékeztetett: a bulinegyedben kialakult áldatlan állapotok rendezését, a zaj, a kosz és a bűnözés visszaszorítását csak a civilek és az itt élők erőteljes nyomására vették napirendre a kerület fideszes vezetői. – A népszavazás eredményét majd az egész képviselő-testületnek figyelembe kell vennie – szögezte le a jobbikos politikus.

Kispál Tibor MSZP-s önkormányzati képviselő megkeresésünkre kiemelte, hogy bár a szocialisták tartózkodtak a népszavazás kiírásakor, ő maga mégis arra fogja biztatni a választókat, hogy menjenek el, és éljenek véleménynyilvánítási jogukkal. – Az úgynevezett bulinegyed, a világörökségi rész helyzetének rendezése sokkal bonyolultabb annál, hogy egy népszavazás minden kérdésre választ adjon – mondta Kispál Tibor.

– Menjenek el minél többen, hogy egyelőre bevezethető legyen az éjféli záróra, amelynek egységes keretein a későbbiekben lehet majd még finomítani – hangsúlyozta Moldován László. Az LMP önkormányzati képviselője korábban saját népszavazási kezdeményezését vonta vissza a mostani sikere érdekében.

Bodó Zoltán, az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport tagja szerint az áprilisban várható országgyűlési választás árnyékában valószínűleg érvénytelen lesz a referendum. Ugyanakkor a civilek bíznak benne, hogy a VII. kerület vezetői betartják az ügyben tett ígéretüket, és a megjelentek többségének akaratát teljesítik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.