Inkasszó, autó- és irodalefoglalás jöhet

Az ÁSZ után az adóhatóság szállhat rá az ellenzéki pártokra. A DK-nak is tizenöt napja van.

Vég Márton
2018. 01. 10. 4:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még két hete van a Jobbiknak, hogy befizesse a központi költségvetésbe az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott 331,66 millió forintos bírságot. A hivatal tegnapi közlése szerint a DK-nak és a Magyar Liberális Pártnak (MLP) pedig 15 napon belül kell rendeznie a 8,2, illetve 6,1 millió forintos büntetését.

Amennyiben ez nem történik meg – hétfő estig 54,6 millió forint adomány érkezett a Jobbik számlájára –, akkor a Domokos László (egykori fideszes országgyűlési képviselő) által elnökölt ÁSZ átadhatja az ügyet a Tállai András (ő jelenleg is kormánypárti képviselő) által vezetett Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy a bírságot behajtsa. Mindez időben még bőven belefér a tavaszi választásig. Információink szerint azonban az egyelőre még nem világos, hogy adók módjára hajtják-e majd be a pénzt a Jobbiktól, vagy egy önálló bírósági végrehajtó kapja-e meg a feladatot. Forrásaink ugyanakkor arról beszéltek, hogy az ÁSZ és a kormányzat szempontjából észszerűbb lenne önálló bírósági végrehajtóra bízni az ügyet, így ugyanis az állam némileg el tudna tőle távolodni.

– A behajtásnak több módja van. Legegyszerűbb az inkasszó. Ez azonnali beszedési megbízást jelent, vagyis bármilyen pénz érkezik az adós bankszámlájára, akkor a banknak kötelező azt az adóhatóságnak átutalnia – mondta lapunknak Zara László. Az Adótanácsadók Egyesületének elnöke hozzátette: a NAV-nak nem kötelező feladata, hogy az inkasszó időpontjáról előzetesen tájékoztassa az adóst. Tehát előfordulhat, hogy csak akkor szembesülnek az inkasszó tényével, amikor a bevételek nem növelik az egyenleget. Az adósnak joga van részletfizetést vagy halasztást kérni, de ezt egy külön eljárásban vizsgálná meg az adóhatóság. A Jobbik számlavezető bankja egyébként az OTP. Amennyiben egy pártnak több számlája van egy banknál, azt a pénzintézetnek jeleznie kell az adóhatóságnak. – Ha az inkasszó sikertelen, akkor a következő lépés az ingóságok lefoglalása. Ez például készpénzt, számítógépet, gépkocsit és bútorokat is jelent, amiket árverezéssel értékesít a NAV – közölte Zara László. Az ingatlanok lefoglalásakor a végrehajtást be kell jegyezni a tulajdoni lapon. Az árverés vége pedig akár kilakoltatás is lehet.

A DK és az LMP már egyértelművé tette, hogy nem fizetik be az ÁSZ által rájuk kirótt bírságot. – Hajtsa be rajtunk a NAV, ha tudja, mi nem fogunk egy diktatúrát segíteni. Az irodáinkat béreljük, nem a mi tulajdonunk, nem fognak találni semmit – mondta lapunknak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. A DK-nak a K&H, az LMP-nek pedig szintén az OTP a számlavezető bankja, utóbbi párt is csak bérli az ingatlanjait, így nehéz dolga lenne a NAV-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.