Kamarába terelnék az újságírókat

A létrehozandó szervezet az érdekvédelem mellett számos kötelezettséget is előírhatna.

MN
2018. 01. 27. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervek szerint még az idén ősszel, de a legkésőbb 2019 tavaszáig létrejönne egy olyan újságírói kamara, amely az érdekvédelem mellett számos kötelezettséget is előírhatna a csatlakozó újságíróknak, valamint a laptulajdonosoknak – tudta meg a Népszava.

Az elképzelések szerint a kamarába nem volna kötelező belépni, ám a tagoknak olyan előnyök járnának, amik miatt – mint a lap forrásai fogalmaztak – minden újságíró szeretne majd taggá válni.

A Népszavának nyilatkozó ötletgazdák hangsúlyozták, hogy egyelőre rendkívül képlékeny tervről van szó, számos eleme nem tisztázott. Azt is kiemelték, hogy elsősorban az érdekvédelem a cél, ezért „a szakma megosztottsága és kiszolgáltatottsága miatt” olyan törvényjavaslatokat kezdeményeznének, amelyek – állításuk szerint – javítanák az újságírók helyzetét.

A lap szerint az elképzelések között szerepel, hogy

Ahhoz, hogy valaki kamarataggá váljon, meg kellene felelnie több elvárásnak is: például előírhatnák, hogy csak bizonyos képzettség vagy tapasztalat megléte esetén léphet be valaki, és el kellene fogadnia a szakmai és etikai szabályokat. A legfontosabb érv a tagság mellett az volna, hogy licenc nélkül nem lehetne a nagyobb orgánumoknál dolgozni. „Fel akarunk lépni az ellen, hogy a kiadók fillérekért alkalmazzák az újságírókat, valamint hogy megfelelő képességek hiányában dolgozzon valaki ebben a szakmában” – fogalmazott egyik forrás. A kiadókat akár adókedvezménnyel, vagy különadó kivetésével is ösztönözhetné, hogy elfogadják a kamara szabályait.

Úgy tudják, a szabályozás nem vonatkozna a kisebb kiadványokra, tehát továbbra is lehetne blogokat, de akár nagyobb újságokat is működtetni kamarai tagság nélkül. A különbség az lenne, hogy a nagyobb orgánumoknak más minősítésük volna, így pedig „az olvasó tudná, hogy milyen lappal van dolga”.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, aki korábban a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója is volt, a lap megkeresésére annyit erősített meg, hogy egy ideje tárgyalnak már ezekről a tervekről, ám állítása szerint egyelőre semmilyen konkrét javaslat nem fogalmazódott meg. Úgy vélte, a külföldi laptulajdonosok az utóbbi években visszaéltek a helyzetükkel, ezért elengedhetetlen, hogy „a szakma összefogjon”. Megjegyezte, hogy nem politika által vezérelt ez az elképzelés, az érdekvédelem, valamint a szakmabeli viszonyok rendezése a céljuk.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke úgy reagált: ha a kormányoldal tenni szeretne valamit a magyar sajtó törvényes működéséért, akkor hagyjon föl a médiatörvény, illetve az alaptörvény sajtószabadságra vonatkozó szakaszainak szisztematikus megsértésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.