Kisajátítja a Sukoró-ügyben érintett földeket az állam

Joav Blum Pest megyei ingatlanai a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek.

MN
2018. 01. 29. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Célpont című műsorának múlt csütörtöki információi szerint a sukorói telekcserével nem érte volna kár az államot, ugyanis egy új értékbecslés a csereügylet során alkalmazott ár maximum felében határozta meg a Fejér megyei ingatlanok értékét. Ráadásul a szakértői testület azt is állítja, hogy a most megállapított 550 milliós érték is csak papíron létezik, ugyanis az ingatlanegyüttes nem forgalomképes. A dokumentum szerint az is nyilvánvaló, hogy az ügyészség értékbecslője nem vette figyelembe a sukorói építési szabályzat korlátozásait.

Közben a Magyar Nemzet a földhivatali bejegyzések között észrevette, hogy a Joav Blum által a sukorói telkekért cserébe kínált földek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vagyonkezelésébe kerülnek. Az ezzel kapcsolatos bejegyzés a pilisi ingatlan tulajdoni lapjára 2018. január 5-én, az albertirsai iratra pedig tavaly májusban került. Blum telkeit a 2008-as sukorói telekcsere során több mint 787 millió forintra becsülték. Elküldtük kérdéseinket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, hogy megtudjuk, miért volt szükség a kisajátításra, és vajon mennyit fizet vagy fizetett az állam a földekért az izraeli-magyar üzletembernek, várjuk a válaszukat.

Joav Blum a pilisi és albertirsai ingatlanokat cserélte a Fejér megyei Sukoró szomszédságában lévő állami területekre nagyszabású szórakoztató és kaszinókomplexum építésének céljából. 2009-ben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a csereszerződésben Blum telkeit a valós értéküknél többért, a sukorói állami telkeket pedig jóval kevesebbért számították-e be. 2010. augusztus végén gyanúsították meg az ügyben Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót. Tátrait a Szolnoki Törvényszék 2015. szeptember 30-án hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt négy év börtönre ítélte. A Szegedi Ítélőtábla 2016. október 26-án az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és felmentette a férfit. A Kúria 2017. június 8-án harmadfokú ítéletével a Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletét megváltoztatva Tátrai Miklóst hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt három év, Császy Zsoltot két és fél év szabadságvesztésre ítélte. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen semmisnek mondta ki a telekcsere-szerződést azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.