Már részletfizetést ajánl az NGM a pártoknak

Az Origo megírta, az MTI megerősítette. Hosszú időre elhúznák az ÁSZ-botrányt.

MN
2018. 01. 12. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár kétéves részletfizetést is kérhetnek az ÁSZ szerint tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártok a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délután az MTI-nek az Origo értesülését.

Mint a hírportál felidézte: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azért büntette a Jobbikot, az LMP-t, a DK-t, az Együttet és a Párbeszédet, mert szerinte áron alul folytattak plakátkampányt vagy béreltek irodát, ezzel tiltott támogatást fogadtak el, amit a törvény tilt. A legnagyobb, 331 millió forintos büntetést (ami tehát emellett 331 millió forintos állami támogatás megvonásával is jár) a Jobbik kapta. A másik négy párt büntetései 5 és 10 millió forint között vannak. Eddig az öt párt megtagadta a büntetések befizetését és azt is, hogy erről egyeztetést kezdjen – fejtette ki az Origo.

Az NGM közleményében azt írta: a választásokra való zavartalan felkészülés érdekében javasolták a Magyar Államkincstárnak (MÁK) és a NAV-nak, hogy a törvényes lehetőségek keretein belül adjanak fizetési könnyítést a tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártoknak. Az NGM kiemelte: a párttörvény a szankció alkalmazására nem ír elő határidőt, így a gazdasági tárca arra kéri a Magyar Államkincstárat, hogy a pártok támogatását csak július után, a választások után csökkentse, ha az érintett pártok kérik, részletekben.

Az érintett pártok idén júliusig kérhetnek fizetési halasztást, ezt követően pedig akár – „az adóhivatal joggyakorlatában hosszúnak számító” – kétéves részletfizetést a NAV-tól. Az NGM megjegyezte: erre a lehetőséget törvény biztosítja, hiszen ha a párt működését veszélyeztetné az ÁSZ által megállapított összeg megfizetése, akkor akár fizetési könnyítéssel is rendezhető a tartozás.

Az adóhivatalt a MÁK akkor keresi meg, ha az ÁSZ felhívását követő 15 napon belül nem történik meg a befizetés – olvasható az NGM közleményében.

Az ÁSZ korábbi alelnöke, Nyikos László egyébként arról beszélt legutóbb a Hír TV Egyenesen című műsorában: érvénytelen lehet a számvevőszék büntetése, mert nem az elnök vagy alelnök írta alá a papírokat. Úgy látta továbbá, hogy nemcsak formai, de tartalmi hibákat is elkövetett a számvevőszék. Nyikos szerint teljesen szembemegy a nemzetközi gyakorlattal az, hogy folyó éves gazdálkodást vizsgálnak. 

Azt már a Jobbikra szabott gigabírság korábbi bejelentése óta megkérdőjelezik sokan, hogy az ÁSZ valóban kiszabhat-e büntetést arra hivatkozva, hogy ő magasabb piaci összegeket állapít meg a plakátüzletágra vonatkozólag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.