Meghalt egy férfi, miután fél napot váratták a Honvédkórház sürgősségijén

Büntetőeljárás indításán gondolkozik a beteg családja. Tényi István a BRFK-hoz fordult az ügyben.

MN
2018. 01. 27. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félnapi várakozás után vittek műtőbe egy férfit, akit gyermekei súlyos hasi fájdalmakkal kísértek a Honvédkórházba. Az 58 éves beteg másnap délelőtt meghalt – tudta meg a 24.hu.

A cikk szerint a férfinél 2017 augusztusában hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak, és az orvosok kemoterápiára küldték. Négy kezelésen volt túl, de október 23-án súlyos hasi fájdalmakra ébredt. A család kihívta az ügyeletes orvost, aki azt tanácsolta, menjenek be vele a kórházba, mert a mentő kiérkezéséig akár két órát is várhatnak. Az onkológus azt javasolta, hivatkozzanak rá a betegfelvételnél, hogy mielőbb ellássák.

Mint írják, az első vizsgálatra két óra várakozás után került sor; ekkor hasi röntgent és hasi ultrahangot végeztek. A férfi fél 4 körül már vért hányt, de még fájdalomcsillapítót sem kapott, estére pedig már 20 fölött járt a cukra.

Leánya 7 óra körül kiabálni kezdett az orvosokkal, hogy foglalkozzanak az apjával. „Estére sikerült elérni, hogy megvizsgálják. 7 és 8 óra között CT-re vitték, ekkor derült ki, hogy hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt” – mondta a nő. Édesapját 22.45-kor vitték a műtőbe, ekkor jöttek rá, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni. A férfi másnap délelőtt 11 óra után elhunyt.

„Jól tudták, hogy hibáztak, de a nővérek, az orvosok és a vezetőség fedezték egymást. A papírokat csak pénzért adták ki, és eleinte a boncolást sem akarták elvégezni” – mondta az elhunyt leánya.

A cikk szerint a kórház egészségügyi szervezési intézetének igazgatója a távollévő orvos igazgató nevében válaszlevelében azzal védekezett, hogy érkezésükkor már 29 beteg vizsgálatai folytak, akik között több súlyos állapotú is volt, illetve a vizsgálatok alatt, amíg a sürgősségi betegellátó centrumban tartózkodtak, még további 68 beteg került felvételre. Azt is írták, hogy a férfi áttétes daganatos állapotából kifolyólag menthetetlen volt, tehát az esetlegesen korábban elvégzett műtéti beavatkozás sem eredményezhette volna életének szignifikáns meghosszabbítását.

Ugyanakkor a család jogászokhoz fordult, és büntetőeljárás indításán gondolkozik.

A cikk megjelenése után a sorozatos feljelentéseiről ismert Tényi István közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozó főosztályának életvédelmi osztályához fordult. Úgy véli, az ügyben fölvetődhet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja, ezért indítványozta, hogy a tényállás tisztázása érdekében a rendőrség rendeljen el feljelentés-kiegészítést.

A 24.hu szerint a bejelentő az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.