Republikon: Nem túl népszerű a határon túliak szavazati joga

A DK jól érzett rá a közhangulatra, ezért kezdett kampányolni a kettős állampolgárok választójoga ellen.

MN
2018. 01. 11. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes népesség mindössze ötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – derül ki a Republikon Intézet felméréséből, amelyet a 24.hu megbízásából készítettek. Az emberek ugyanakkor megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni a kettős állampolgároktól ezt a jogot. 

A megkérdezettek összesen 71 százaléka nem ért egyet a határon túliak szavazati jogával, és csak 21 százalék helyesli. Az ellenzők tábora két részre oszlik: az összes megkérdezett 40 százaléka megvonná a jogot, míg 31 annak ellenére sem venné el, hogy nem ért egyet a szavazati joggal.

A Demokratikus Koalíció október végén indított aláírásgyűjtést azért, hogy a határon túli magyarok ne vehessenek részt a választáson. Az akciót a többi ellenzéki párt nem támogatja, több közülük kifejezetten elítélően beszélt róla. A Republikon adataiból az látszik, hogy Gyurcsány Ferenc jól érezte meg az ügyben rejlő lehetőséget: a baloldali-liberális szavazók mindössze 8 százaléka helyesli a határon túliak választójogát, 55 százalék pedig elvenné tőlük.

Meglepő, de a Fidesz-szavazóknak is csak a 37 százaléka ért egyet a szavazati jog kiterjesztésével, 26 százalékuk a baloldaliak többségéhez hasonlóan visszavonná a döntést, további 32 százalék pedig érvényben hagyná ugyan, de nem ért vele egyet. Még meglepőbb, hogy a Jobbik szavazói még a baloldali szimpatizánsoknál is nagyobb mértékben utasítják el a külhoni magyarok választójogát: 58 százalékuk elvenné a Republikon felmérése szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.