Szijjártó: Hazudik, aki összekeveri a menekülteket és az illegális bevándorlókat

„A mi álláspontunk világos: egyetlenegy migránst sem engedtünk be, és egyetlenegyet sem fogunk beengedni” – mondta.

Pintér Bence
2018. 01. 20. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mi álláspontunk világos: egyetlenegy migránst sem engedtünk be, és egyetlenegyet sem fogunk beengedni, mert Magyarországra illegális migráns nem jöhet be. Pont. Ezért építettünk kerítést, ezért költöttünk egymilliárd eurót határvédelemre, és ezért ellenezzük a kvótát” – nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Magyar Hírlapnak. Az interjú apropóját az adta, hogy kiderült: Magyarország tavaly csaknem annyi menedékkérelmet bírált el pozitívan, mint amennyit az EU-s kvóták alapján egyáltalán meg kellett volna vizsgálnia.

Az adat nem volt titkos, reflektorfénybe viszont azért került a múlt héten, mert a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Altusz Kristóf egy máltai napilapnak beszélt erről, hozzátéve, hogy a számot „nem verték nagy dobra” a menekültek biztonsága érdekében. A Kormányzati Tájékoztatási Központ egyik közleményében kitért arra, hogy „a nemzetközi védelemben részesítettek 90 százaléka Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét”. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a téma kapcsán Szijjártóhoz hasonlóan azt állította, hogy „oltalmazottakról van szó, akiket nem szabad összekeverni az illegális bevándorlókkal”.

Hasonlóképpen nyilatkozott most a külügyminiszter is. „Mindennek azonban semmi köze nincs a tömeges illegális bevándorláshoz, a kettő összekeverése rendkívül hazug, tisztességtelen magatartás. A genfi egyezmény ugyanis nem vonatkozik a tömeges illegális bevándorlásra, nem vonatkozik arra, hogy illegális bevándorlók százezrei átmasíroznak Magyarországon, és semmi köze a betelepítési kvótához sem. Az egyezmény nem írja elő, hogy terrorveszélyben kell élnünk. Magyarországra nem jöhetnek illegális bevándorlók sem tömegesen, sem egyenként, sem a határon, sem Brüsszelen keresztül” – mondta Szijjártó a lapnak.

Korábban nem voltak ennyire pedánsak a kormány tagjai: az összes déli határra érkező, majd nálunk menedékkérelmet benyújtó külföldi állampolgárra az „illegális bevándorló” szókapcsolatot használták egészen a múlt hétig, a genfi egyezményről pedig ritkán tettek említést. Emlékezetes például, hogy az őcsényi eset kapcsán – amikor az állam által elismert menekülteket táboroztattak volna – Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba, és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, csak gyerekek fognak jönni.”

Legutóbb pedig éppen néhány hete Bajorországban mondta el a kormányfő – kifejezetten a menekülteket említve –, hogy az EU-ba törekvőket nem muzulmán menekülteknek tekinti, hanem „muzulmán inváziós erőnek”, gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.