Tarlós István alkudozhat a Bálnáról a kormánnyal

A BKV-s fizetéseket megemelte, a parkolást drágította, de a menekültbotrányról hallgatott a Fővárosi Közgyűlés.

2018. 01. 24. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Építészeti érdekesség funkció nélkül – jellemezte Tarlós István kormánypárti főpolgármester a ferencvárosi Duna-parton az egykori közraktárak átalakításával létrehozott Bálnát a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A fideszes többség felhatalmazásával Tarlós István a kormánnyal tárgyalhat a Demszky-korszak egyik botrányos beruházásának adásvételéről. Ugyanis a tavaly decemberig meghirdetett értékesítési pályázat eredménytelen lett: nem érkezett ajánlat a meghirdetett, legalább 11 milliárd forintos vételáron. Valójában azért vált sürgőssé az ügylet, mert más fejlesztésekhez, elsősorban a 3-as metró megkezdett felújításának folytatásához nem áll rendelkezésre elegendő fedezet. Korábban ugyan a Magyar Nemzeti Bank is szemet vetett a Bálnára, de tavaly Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány megvenné a Bálnát a Nemzeti Turisztikai Ügynökség számára. Csakhogy ajánlatot egyik állami szerv sem tett. – Lázár János „csak bemondott valamit”, ami valószínűleg csak egy elképzelés volt – magyarázta a főpolgármester. 

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a fővárosi képviselőknek azt mondta: a városvezetés fő célja, hogy az eredetileg tervezett kulturális-szórakoztató funkcióval – vagyonvesztés nélkül – jó kezekbe kerüljön a 2013-ban még Budapest szimbólumaként emlegetett épület. Azonban hozzáfűzte, mára az is kiderült, hogy a főváros gazdaságosan képtelen üzemeltetni az ingatlant. 

Az ellenzék szerint nem lenne szabad elkótyavetyélni a Bálnát. Tokody Marcell (Jobbik) attól tart, hogy ha az állam a kínált áron át is venné a létesítményt, az – a rossz tapasztalatok alapján – könnyen elveszíthetné közvagyon jellegét. A DK-s Gy. Németh Erzsébet egykori fővárosi szocialista frakcióvezető és Horváth Csaba (MSZP) pedig amellett kardoskodott, hogy az üzemeltetésre írjanak ki pályázatot, a tulajdon maradjon a fővárosé. Ezzel szemben Tarlós István és Bagdy Gábor emlékeztetett: a 2010 előtti városvezetés bízta a beruházást egy offshore cégre, amit ráadásul be sem tudtak fejezni. Leszögezték: elődeik 25 évre adták volna magánkézbe az üzemeltetést, amiért a városnak 33 milliárd forintot kellett volna fizetni. – Amíg mi itt vagyunk, efféle üzemeltetési szerződés nem lesz – hangoztatták Budapest vezetői. 

Az MSZP napirendre akarta tűzetni a 3-as metró teljes akadálymentesítésének az ügyét, amit a fideszes többség leszavazott, ellenben a vitában Tarlós István és Horváth Csaba menetrendszerűen összecsapott. A szocialista politikus szerint a főpolgármesternek a kormánytól ki kellene követelnie a mozgáskorlátozottak, a kismamák és az idősek metrón való közlekedéséhez szükséges 20 milliárd forintot, de erre képtelen. – Ön az én szememben egy kelekótya paprikajancsi – replikázott Tarlós, felhánytorgatva, hogy csaknem nyolc éve 80 milliárdos adóssággal hagyták itt a BKV-t, amit Horváth az akkori kampányban „díjmentessé tett volna”. Végül a főpolgármester bejelentette: megállapodást kötött a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökével, Kovács Ágnessel. Ebben a város „megfeszítve” vállalja, hogy a 3-as metró 20 állomásából 13 helyen lesz lift, 7 megállónál pedig alternatív műszaki megoldásokat is tartalmazó, akadálymentesítési ütemtervet készítenek márciusig. 

A Fővárosi Közgyűlés hosszas vita után bővítette az óbudai fizetős parkolást, és az eddigi övezetekben is 85-90 forinttal drágul az autósoktól beszedendő várakozási díj. Az ellenzék egyértelműen a p+r parkolók hiányát jelölte meg annak okaként, hogy lassan egész Budapest fizetős övezetté válik. A városvezetés szerint ahhoz képest, hogy 2010-ben csupán egyetlenegy őrzött ilyen parkoló volt a város szélén, eddig 4000 új férőhely készült el, s a következő években további 3000 átadását tervezik. 

A képviselők megszavazták a BKV menedzsmentje és a közlekedési szakszervezetek többsége által még tavaly aláírt bérmegállapodást, amely átlagosan 12 százalékos emelést jelent a dolgozóknak. Továbbá döntés született a főváros és a kerületek közötti idei forrásmegosztásról is, amelynek arányát évek óta jogszabály határozza meg. 

Ami kínos a Fidesznek

Egy szó, de még annyi sem hangozhatott el a Fidesznek kínossá vált témákról a Fővárosi Közgyűlés tanácskozásán. Előzőleg a jobbikos Tokody Marcell sajtótájékoztatón háborodott fel amiatt, hogy a Magyar Nemzet feltárta: a kormány által az elmúlt években befogadott 2300 menekült nemcsak albérleti hozzájárulást kaphat az egyébként hajléktalanellátással foglalkozó önkormányzati Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeitől (BMSZKI). – A fideszes fővárosi vezetés megtiltotta, hogy az intézmény tájékoztatást adjon a „migránsokat segítő” lakhatási programról. Ezzel kapcsolatban hivatalosan 14 pontos kérdést nyújtottam be Tarlós Istvánhoz – mondta Tokody Marcell. Hozzáfűzte: az eddigi adatok szerint a befogadottak további állami támogatásokhoz az úgynevezett csokhoz is hozzájuthatnak, részt vehetnek a lakáskasszaprogramban és más kedvezményes hitelt is kaphatnak. Kocsis Máté fideszes fővárosi tanácsnok erre reagálva az MTI-nek azt mondta: „az önkormányzat egyetlen fillért sem fordít illegális bevándorlók támogatására. A brüsszeli forrásból finanszírozott program során 60 oltalomban részesülő, tehát legálisan Magyarországon tartózkodó ember szociális ellátását finanszírozzák, a Belügyminisztérium pedig uniós kötelezettségének tesz eleget, amikor ezt a pénzt elosztja.” A szerdai ülésen ugyanakkor a városvezetés kínosan ügyelt arra, hogy a menekültbotrány miatt a Soros-terv elleni fellépés se legyen téma, és egyetlen egy fideszes képviselő sem akadt, aki javasolta volna a „bevándorlásszervező” irodák elítélését. (Sz. Zs.)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.