Teljes a káosz a kormányzati kommunikációban

Orbán Viktor Pintér Sándort cáfolja, a bevándorlási hivatal pedig Orbánt – a gépezetet megakasztotta a befogadott menekültek ügye.

MN
2018. 01. 19. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre ellentmondásosabb nyilatkozatok születnek a migráció és a titokban befogadott oltalmazottak témájában – mutat rá a Heti Válasz.

A lap emlékeztet rá, hogy miután Pintér Sándor belügyminiszter szerdán kijelentette, Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet, Orbán Viktor pénteken már arról beszélt, hogy Soros eldöntheti, abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció támogatását.

Ha Soros György nem az elmúlt két napban látott hozzá a szervezkedéshez, akkor a miniszterelnök cáfolta a belügyminisztert; és ez még csak a kommunikációs káosz kavargó felszíne.

Miután az emlékezetes Altusz-interjúból kiderült, hogy a brüsszeli menekültkvótákat – 1294 menekült befogadását – hangosan elutasító kormány titokban 1300 migránst fogadott be, az addig magyar migránsmentes övezetet emlegető Orbán Viktor elismerte, hogy oltalmazotti státuszt adtak a határátkelőn „bekopogtató” menekült családoknak.

A miniszterelnök szerint az oltalmazott státuszú befogadottakat hazaküldik, mihelyt a helyzetük rendeződik. Csakhogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kisokosa egyértelműen kimondja:

a külföldi menekültként vagy oltalmazottként a jogszabályban meghatározott korlátozásokat kivéve a magyar állampolgárokkal azonos jogokat fog élvezni.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal számos támogatást és segítséget nyújt a menekült-, illetve oltalmazott státuszt megszerző személyeknek, annak érdekében, hogy az elismert személy minél hamarabb beilleszkedhessen a magyar társadalomba.

Vagyis, az oltalmazotti státuszú vendégeknek nem kell hazamenniük, éppen hogy integrálná őket a magyar közösség és állam – és érkezésük után először három évvel vizsgálják felül a státusz fennállásának feltételeit.

A Heti Válasz hozzáteszi, hogy bár létezik ideiglenes, jogokkal nem járó státusz is, de az nem az oltalmazotti, hanem a befogadotti. Kaptak ilyet is migránsok tavaly, csak épp keveset. 2017 januárja és novembere között Magyarország 95 embert ismert el menekültként, 73-at befogadottként, a túlnyomó többséget, 980 embert viszont oltalmazotti státuszba vette.

A Jobbik politikusai emellett többször felhívták a figyelmet arra, hogy információik szerint a valóság az, hogy titokban, három év alatt a kormány már 2300 bevándorlót telepített Magyarországra. Ez pedig közel kétszerese annak a kvótának, amely ellen – szóban – harcot hirdettek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.