Tovább rejtegeti Szijjártó a titokzatos konzulról szóló iratokat

Zaid Naffa annak ellenére lehet 15 éve tiszteletbeli konzul, hogy kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Hutter Marianna
2018. 01. 09. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a nagy nyilvánosság előtt tett rá ígéretet decemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Demeter Márta (LMP) mégsem tekinthet be a Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzullal kapcsolatos külügyi dokumentumokba – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, lapunk számolt be elsőként Demeter Márta munkája nyomán arról: valójában még az első Fidesz-kormány kezdeményezte 1999-ben Jordániánál, hogy Naffa legyen a tiszteletbeli konzul.

Az ellenzéki politikus lapunknak elmondta, Magyarországnak a Naffa tiszteletbeli konzulságát kezdeményező szóbeli jegyzékébe, illetve a kinevezéssel kapcsolatos iratokba szeretett volna betekinteni, amit jelzett is a külügyminiszter decemberi parlamenti bizottsági meghallgatásán. Szijjártó Péter ekkor azt ígérte, még aznap kap időpontot a betekintésre. Ám ez végül nem történt meg, ehelyett a külügy időhúzásba kezdett. Először arra hivatkozva tagadták meg az ellenzéki politikustól az időpont-egyeztetést, hogy csak 2003-tól állnak rendelkezésre az iratok, és „még keresik” az 1999-es szóbeli jegyzéket. Ám ezt az indoklást a külügy a politikus többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó írásba adni. Később Demeter, bement a külügyminisztériumba, ahol Menczer Tamás kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár megígérte neki a helyzet gyors rendezését.

Ezután annyit ajánlott neki a tárca írásban, hogy „január elején valamikor” találkozhat Magyar Levente parlamenti államtitkárral. Végül december végén Balogh Csaba, a külügy közigazgatási államtitkára levélben utasította vissza az LMP-képviselő betekintési kérelmét, arra hivatkozva, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem ad lehetőséget rá. Ezt a tárca az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva állította, mondván, az adatokat védeni kell, többek közt a jogosulatlan hozzáférés vagy nyilvánosságra hozatal ellen. Hozzátették: a törvény „kifejezetten védendő értékként jeleníti meg az esetünkben is releváns külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra vonatkozó adatokat”.

– A kormánynak válaszai nincsenek, csak rejtegetnivalója – értékelte a helyzetet Demeter Márta, hozzátéve, nem hagyja annyiban az ügyet, ezért levélben fordult Szijjártó Péterhez. „Ha még egy szóbeli jegyzéket sem hajlandó megmutatni a külügy, aminek talán alapjában véve nem sok új információt kéne tartalmaznia, akkor fölvetődik a kérdés: mégis mit titkol az Orbán-kormány?” – jegyezte meg a képviselő.

Zaid Naffa személye több okból is érdekes. Egyrészt ő volt az, aki segítette, hogy a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon Magyarországra jöjjön, és találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel egy díszvacsora alkalmával. Az eseményen pedig bőven volt lehetősége ismerkedni a kormányfőnek Pharaonnal, hiszen egymás mellé ültették őket. Másrészt Naffa annak ellenére lehetett és lehet tiszteletbeli konzul a szocialista és a Fidesz-kormányok alatt is, hogy 2001-ben, később pedig 2016-ban is megtagadták a magyar állampolgárságra vonatkozó kérelmét, miután egyszer sem felelt meg az ehhez szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon. Így saját önéletrajza szerint immár 15 éve töltheti be Jordánia tiszteltbeli konzuli pozícióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.