Választás 2018: nehézségekbe ütköző fellebbezés

Probléma, hogy nem kötelező a választási bizottsági határozatokat interneten is közzétenni.

Hutter Marianna
2018. 01. 16. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvető jogok biztosa szerint sérülhetnek az állampolgárok jogai azzal, hogy a választás kapcsán hozott – adott esetben jogsértéseket megállapító – határozatokat sokszor csak a polgármesteri hivatalok hirdetőtábláján teszik közzé. Székely László úgy véli, így a kampányok során elkövetett törvénytelenségekkel, illetve a választási eredmények megállapításával szemben fellépni kívánó panaszosok – gyakorlatilag bárki megtámadhatja a választási bizottsági határozatok többségét – nehézségbe ütköznek.

„A választási szervek, illetve a helyi hirdetőtáblák személyes felkeresése adott esetben – különösen nem helyben lakó vagy mozgásában korlátozott választópolgárok esetében – aránytalan, nem elvárható nehézséggel járhat” – írta az ombudsmani hivatal jelentésében. A Székely László vezette szervezet szerint ennek oka, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás szerint nem kötelező a világhálón is közzétenni a választási bizottsági határozatokat.

Mint a jelentésből kiderül, ez már csak azért is problematikus, mert aki a választási határozat ellen fellebbezne vagy bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtana be, annak a döntés meghozatalától számítva mindössze három nap áll rendelkezésére.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a 16–74 évesek 78 százaléka rendszeres internethasználó, „így a választási határozatok internetes elérhetőségének biztosítása érdemi előrelépést jelentene a nyilvánosság követelményének teljesebb körű érvényesülése szempontjából”.

Az ügyben Trócsányi László igazságügy-minisztert is megkereste az ombudsman. A tárcavezető válaszában hangsúlyozta: jelenleg nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely előírná a határozatok közzétételi módját. Kitért arra is, hogy a kisebb települések egy részén nincsenek meg annak feltételei, hogy a településeknek saját honlapjuk legyen, amelyen a döntéseket nyilvánosságra lehetne hozni. Összességében tehát a miniszter úgy véli, hogy bár a jelenlegi gyakorlat egyes választópolgárok számára megnehezíti a határozatok gyors megismerését, ez a jogorvoslathoz való jogot nem korlátozza.

Az ombudsman szerint viszont a határozatok internetes elérésének hiánya bizonyos esetekben igenis korlátozhatja a jogorvoslatot. Ezért Székely László ajánlása szerint vagy a területi választási bizottságoknak kellene saját honlapot működtetniük, vagy pedig a Nemzeti Választási Irodának (NVI) kellene egy központi oldalt létrehoznia. Emellett arra is felhívta a figyelmet, a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogorvoslathoz való jog érvényesüléséhez szükséges garanciákat törvényben rögzítsék.

Székely László ezenfelül felszólította az NVI vezetőjét, Pálffy Ilonát arra, hogy tekintse át a választási bizottsági határozatok internetes elérhetőségével kapcsolatos hiányosságokat, valamint ezek alapján fontolja meg jogszabály-módosítás kezdeményezését. Lapunk kérdésére az NVI közölte, egyelőre nem küldték el észrevételeiket az alapvető jogok biztosának. Erre egyébként hatvan napjuk van, vagyis nem csúsztak ki a határidőből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.