73 milliós mentőövet kapott Csanádpalota

Soron kívüli támogatást küldött a kormány: a csődhelyzet elhárult, de a veszély nem szűnt meg a bajba jutott településen.

MN
2018. 02. 23. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csanádpalota működési feladatainak ellátására 72,7 millió forint támogatást nyújt a kormány, az összeget a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint június 30-áig lehet fölhasználni. A döntés alapján a pénzt külön kérelem és pályázat nélkül folyósítják a Csongrád megyei kisváros önkormányzatának.

A Cégközlönyben korábban megjelent döntés szerint a Szegedi Törvényszék elrendelte az adósságrendezési eljárás elindítását is a csanádpalotai önkormányzatnál. Pénzügyi gondnoknak a budapesti Abacus-Audit Kft.-t jelölte ki a bíróság. Az önkormányzat hitelezői a követeléseiket április közepéig jelezhetik a pénzügyi gondnoknak.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője korábban az MTI-nek elmondta, a támogatás segíti a település működését és biztosítja az ott élők számára az önkormányzati szolgáltatásokat.

Nyergesné Kovács Erzsébet független – de a kampányban Lázár János támogatását élvező – polgármester szerint több évre visszanyúló folyamat, pénzügyi szabálytalanságok sorozata vezetett ahhoz, hogy az önkormányzatnak kilencven napon túli lejárt határidejű tartozása is volt már. 

Lapunk is beszámolt a csanádpalotai csődhelyzet hátteréről: mint kiderült, olyan elemi hibákat vétettek, mint hogy a településen nem rögzítették az önkormányzati vagyon változásait; a főkönyvet hibásan és hiányosan vezették; sőt, 2017 májusáig több hónapon át nem is könyveltek. Arra is fény derült, hogy minden számlát egyetlen bankszámláról fizettek, így olyan összegeket is fölhasználtak, amiket bizonyos feladatokra nem is fordíthatott volna a település.

A megítélt támogatás azonnali, ám csak ideiglenes megoldást jelent, hiszen a veszély egyáltalán nem hárult el: a polgármester, a jegyző és a képviselők beszámolója szerint egyelőre nem minden problémát tártak föl. Nem mellékes, hogy továbbra is nagy a szakemberhiány a gazdasági osztályon az önkormányzatnál.

Év elején a polgármester a képviselő-testületnél kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását, de javaslatát először nem támogatta a többség. Az önkormányzat likviditási tervének elkészítése után, január 15-én viszont a képviselők egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett arról döntöttek, hogy a polgármester a Szegedi Törvényszéknél kezdeményezze az eljárás megindítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.