A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

Kiáll a devizahitelesek mellett és a kilakoltatásokkal szemben az ellenzéki párt, mondta az alelnök.

MTI
2018. 02. 16. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával – jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Z. Kárpát Dániel azt mondta, hogy a megállapodással is szeretnék segíteni a devizahitelesek gondjainak megoldását.

A képviselő kijelentette: a hiteleket felvételkori árfolyamon kell forintosítani, a devizahitelek miatt elrendelt végrehajtásokat a probléma megoldásáig fel kell függeszteni, teljes körű kilakoltatási moratóriumot kell bevezetni, és el kell számoltatni az érintett kereskedelmi bankokat.

Z. Kárpát Dániel az együttműködés céljaként nevezte meg, hogy rendezzék a devizahitelesek helyzetét. Kiemelte, hogy a Jobbik a parlamentben is képviselni fogja az Adóskamara 12 pontos, a devizahiteles probléma megoldására kidolgozott javaslatát. Hozzátette, nem tudnak azonosulni azzal, hogy a kormány piaci árfolyamon forintosította a hiteleket, ahogy azokat az ellenzéki véleményeket sem tudják elfogadni, hogy a hiteleket a költségvetés vegye át.

Ravasz László, az Adóskamara képviselője arról beszélt, hogy lassan kialakul egy összefogás a devizahitelesek között, és az érintettek együtt próbálják megvalósítani a közösen alkotott programjukat.

Kiemelte, hogy az összes politikai párttól támogatást kérnek. Azt szeretnék, ha mindegyikük aláírna egy ilyen jellegű megállapodást, hogy megoldást találjanak a problémára – közölte. Szavai szerint ugyanis egy társadalmi problémáról, egy olyan rendszerhibáról van szó, amit csak akkor lehet megoldani, ha az emberek számára biztosítják az egyéni és társadalmi jogvédelmet – érvelt.

Kérdésre válaszolva Z. Kárpát Dániel azt mondta, amennyiben kormányra kerülnek, azonnali kilakoltatási és végrehajtási moratóriumot vezetnek be, egészen addig, amíg nem tudják felvételkori árfolyamon forintosíttatni a hiteleket.

A politikust más témában is kérdezték, elsőként arról, hogy a sajtóbeszámolók szerint Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt az egyik fórumán úgy fogalmazott: „nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni a plakátok ragasztásán kívül”. A politikus hangsúlyozta, nem tud arról, hogy a jelöltet a Jobbik támogatja. Miközben elutasította az erőszakra buzdítást, hozzátette, hogy pártjukra „nem jellemző bármiféle erőszakos cselekmény gyakorlása a politikai élet során”.

Az alelnöknél rákérdeztek az N1TV Facebook-oldalán megosztott bejegyzésre is, aminek szövege: „1672-ben egy csoportnyi dühös holland megölte és megette a miniszterelnököt. Csak mondom, ez is egy opció.” A politikus megismételte, hogy mindenféle erőszakra buzdítást elítél. Szavai szerint az ügyben a televízió főszerkesztője már elnézést kért, ezért ő is lezártnak tekinti az ügyet.

Megkérdezték tőle azt is, hogy jászsági képviselőjelöltjük, Budai Lóránt 2012-ben Adolf Hitlertől és Szálasi Ferenctől származó idézeteket osztott meg a közösségi médiában. Z. Kárpát Dániel azt felelte, hogy ha a kérdésfeltevőnek az a legerősebb próbálkozása, hogy 2012-es idézeteket tud felhozni a Jobbikkal szemben, „akkor valamit nagyon, nagyon jól csinálunk”. Ezután azt mondta, hogy Magyarország valódi problémáját nem 2012-es bejegyzések okozzák, hanem az, hogy a kormány nem oldja meg a devizahitelesek problémáit, nem alkot bérlakásprogramot és „migránsok ezreit telepíti be ( ) egy önkéntes és tudatos áttelepítési program formájában”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.