A kommunizmus megcsúfolta az emberi méltóságot, mondta Gulyás Gergely

A fideszes politikus szerint az igazságszolgáltatás szégyene, hogy nem ítélték el a kommunista gyilkosokat. A Jobbik sem érti, miért nem.

MTI
2018. 02. 25. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunizmus barbárságának mértéke időszakonként eltérő volt, de a rendszer mindvégig semmibe vette az alapvető szabadságjogokat, megcsúfolta az emberi méltóságot, szétzilálta a polgári társadalmat, tönkretette a falusi közösségeket, üldözte az egyházakat, és megnyomorította a magyar családokat – mondta a Fidesz frakcióvezetője vasárnap a kommunizmus emléknapja alkalmából, a Magyar Nemzeti Múzeum málenkijrobot-emlékhelyén tartott rendezvényen.

Gulyás Gergely a ferencvárosi pályaudvar mellett található helyszínen elmondta, a nemzet egészét ért veszteségre emlékeznek, amely egyenes következménye volt annak, hogy Magyarországot a jaltai világrend megalkotói az évezredes szerves nyugati kötődése ellenére a Kelethez sorolták. Magyarország egy embertelen, bukásra ítélt történelmi kísérlet áldozata lett – hangsúlyozta. Hozzátette: a második világháború végére Magyarországon két egyformán gyilkos diktatúra, a náci és a kommunista megszállás váltotta egymást mindenféle felszabadulás nélkül. A Vörös Hadsereg Magyarországra érkezése ugyanis százezrek halálát hozta magával gyilkosságokkal, rablásokkal, nőkkel szembeni tömeges erőszakkal, kényszermunkatáborokkal, internálással és a gulággal – mondta, megjegyezve: a hadifoglyok, a proletárforradalom vélt vagy valós ellenfelei, a kisebbségi létben élő magyarok, a Magyarországon élő svábok és lényegében bárki egyik napról a másikra a gulágon találhatta magát.

A kormánypárti politikus szólt arról is, a kommunizmus egy évszázadon át tartó tömegmészárlásának összesen százmillió áldozata volt, Magyarországtól pedig nemcsak a szabadságot és a békés polgári fejlődés lehetőségét vette el a diktatúra, hanem magával hozta az ÁVO-t, az egyházüldözést, a csengőfrászt, az államosítást, a koncepciós pereket, a politikai foglyokat, Recsket és a gulágra elhurcoltak százezreit.

Felidézte, a magyarországi szovjet típusú diktatúra kiépítésében meghatározó mozzanat volt Kovács Béla, a kisgazdapárt főtitkára 1945. február 25-ei letartóztatása. „Ha máskor nem, legkésőbb ekkor mindenki megtanulhatta, hogy a kommunisták ígéreteinek soha sem szabad hinni, a kommunistáknak soha nem szabad engedni” – fogalmazott.

Gulyás Gergely a magyar alkotmányos intézményrendszer és benne az igazságszolgáltatás szégyenének nevezte, hogy a rendszerváltozás után a kommunista gyilkosokból nem váltak elítéltek. Kiemelte, ezért különösen fontos megemlékezni a kommunizmus áldozatainak szenvedéséről, valamint arról, hogy mekkora érték a ma már természetesnek tűnő szabadság.

Antikommunista programcsomaggal készül kormányra a Jobbik

A Jobbik szerint méltatlan a kommunizmus áldozataira emlékezni addig, míg nem történt meg az állambiztonsági múlt, így többek közt az ügynöklisták feltárása, a pártállami vezetők elszámoltatása és közéletből való kitiltása, sőt a kommunista luxusnyugdíjak megvonása sem – írta közleményében az ellenzéki párt frakciója.

A Jobbik három legfontosabb antikommunista programpontját kormányra kerülése esetén haladéktalanul megvalósítja. Az elmúlt 28 év, az MSZP- és Fidesz-kormányok közös szégyene, hogy ezekben az ügyekben eddig csak maszatolás történt.

Az úgynevezett rendszerváltás után miniszterelnök lehetett a D-209-es fedőnevű Medgyessy Péter, a KISZ KB-titkár Gyurcsány Ferenc, míg előbbi egykori kollégája, egy szintén III/II-es ügynök Orbán Viktor kormányában kaphatott szerepet. A Jobbik az állami cégek éléről is eltávolítaná a pártállami vezetőket.

A kommunista luxusnyugdíjak folyósítása a legfelháborítóbb. A többek közt Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő ügyész, Mátsik György is tovább élvezheti ezt a havi több százezres juttatást, miután a Fidesz és az MSZP számtalan alkalommal leszavazta a Jobbiknak ezt a már 2010 júliusában benyújtott törvényjavaslatát – emlékeztet a Jobbik.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, a múzeumok sokáig nem foglalkoztak a közelmúlt traumáival, így azok sokszor kibeszéletlenek maradtak. Példaként említette, hogy 1945-ben a Magyarországot megszálló szovjet hadsereg tömegesen erőszakolt meg nőket. Az akkor történtekről sokáig nem beszéltek, ugyanakkor sokat elmond az a statisztika, amely szerint 1946-ban négyszázezren, az akkori női lakosság tíz százaléka szenvedett ázsiai típusú szifiliszben.

A múzeumigazgató szólt arról is, hogy a kényszermunkára Szovjetunióba hurcolt száznegyvenezer civilből mintegy hetvenezren nem tértek vissza, a Magyar Nemzeti Múzeum málenkijrobot-emlékhelye az ő szenvedéseiket mutatja be.

Tóth István tanár, egykori fogoly saját sorsát felelevenítve mesélt arról, hogy társaival német fogságból kerültek a szovjetek kényszermunkatáborába, hazatérésükkor saját édesanyjuk sem ismerte meg őket, a következő évtizedekben pedig az állandó megbélyegzéssel is szembe kellett nézniük.

Korábban a nap folyamán a Fidesz frakcióvezetője a II. kerületi Gyorskocsi utcai börtön előtt tartott megemlékezésen is beszédet mondott. Mint fogalmazott, az az épület is mementó, ahol vagy másfél száz magyar hőst, mártírt, forradalmárt vittek a vesztőhelyre, celláiban pedig ezrek raboskodtak jogfosztottan és igazságtalanul. Ahol olyan, „ép, civilizált ésszel teljesen felfoghatatlan kegyetlenkedéseket” hajtottak végre az ÁVH-s tisztek, amelyekre a kommunista hatalom bármikor képes volt saját népével szemben – fogalmazott.

Gulyás Gergely ezután a Terror Háza Múzeumban ugyancsak a kommunizmus áldozatairól emlékezett meg. Szavai szerint a kommunista rendszer „lélek és hit nélküli kiszolgálókat kívánt, akik az emberből és a földi létből csak azt fogadták el, ami fizikailag megfogható volt, ezért félelemből táplálkozó gyűlöletet éreztek, ha valakiről nyilvánvaló volt, hogy tudja, az életben a láthatatlan fontosabb a láthatónál”.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a hagyományos és a modern hazugság közti különbségről beszélt, mondván, az előbbi „lényege szerint elrejt, az utóbbi pusztít”. Hannah Arendt fél évszázaddal ezelőtt leírt gondolatához azt fűzte hozzá, hogy „mi, Közép-Európában magunkra maradtunk a kommunizmus emlékezetével”, de legalább nem kell hallgatnunk róla. Kiemelte: a kommunizmussal kapcsolatos hazugságoknak két fajtáját is ismerjük, hiszen előbb a valódi természetét nemes jövőképpel leplező ideológiával találkoztunk, majd azzal, hogy nem kell tanulnunk a történtekből.

A kommunizmus bűnei felett nemcsak hogy nem született ítélet, mint Nürnbergben a nácizmus felett, de történelmünk eddigi leghosszabb totális diktatúrájához az úgynevezett fejlett Nyugat ma is megengedően, elnézően, sőt gyakran némi rokonszenvvel viszonyul – emlékeztetett. Ők nem értették meg, mi a kommunizmus, nem értik tehát a posztkommunizmust sem, nem élték meg úgy, mint mi, ezért nem értenek meg bennünket – tette hozzá.

Mint mondta, kiismertük a kommunizmust, a tökélyre fejlesztett módszereit, amelyek legfontosabbjai közé tartozott a nyelv kisajátítása, a szavak jelentésének meglopása, a hagyományos identitások üldözése, ezért „túlélők vagyunk”.

Ha igaz a mondás, hogy a legtöbbet ellenfeleinktől tanuljuk, nem érdemes csodálkoznunk, hogy a szabad világot miért járja át ma a kommunizmus kísértete – fogalmazott, hozzátéve, a túlélés egyszerre kötelez emlékezésre és annak megtanulására, milyen a kommunizmus természete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.