A kormány helytartókat helyezhet a falvak élére

A Fidesz nem gondolkodik önálló polgármesterben és képviselőkben a kistelepüléseken.

MN
2018. 02. 18. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz nem gondolkodik önálló polgármesterben és képviselőkben a kistelepüléseken, az új ciklusban nekikezdene az önkormányzati rendszert átalakítani. Az ötezernél kevesebb lélekszámú településeken csak egyetlen járási elöljárót választanának, vagy csak központilag neveznék ki – írja a Hír TV kiszivárgott hírek alapján. Az ormánsági Besencén mindössze 116-an élnek, iskolájukat már a 80-as években bezárták. A templom sincs már nyitva, ami még kitart, az a kocsma.

„Ha a negyedik pillért, az önkormányzati rendszert is lebontják, akkor a települések önrendelkezési jogát szinte a nullára redukálják” – fogalmazott Ignácz József polgármester a Látótérnek.

Ha áprilisban kétharmados fideszes győzelem lesz, újraírnák az önkormányzati törvényt. Így jövő ősszel a 2000 vagy akár az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken nem lenne helyi választás, és polgármester és képviselő-testület sem. Úgynevezett elöljárókra lehetne voksolni, de az is előfordulhat, hogy még ők is kinevezett tisztviselők lennének. „A független polgármesterek bizony időnként megszólalnak, egyfajta ellenzéket képeznek és ellenzéki hangokat hallatnak, nem a pártpolitikai értelemben, hanem a kormány intézkedéseivel kapcsolatos bírálat szempontjából. Tudni kell, hogy az 1000-1500 főt el nem érő településeken a polgármester szava igen jelentős lehet” – mondta Babos Attila, a Szabad Pécs újságírója, miután ellenzéki és kormánypárti politikusokkal és tisztviselőkkel beszélt.

„Ha igaz a koncepció, amely mondjuk a 2000 fő alatti településeken szüntetné meg az önkormányzati rendszert, akkor itt, a sellyei járásban egy település lenne, ahol tarthatnának önkormányzati választást. Baranya megye 300 településének legalább a 30-40 százaléka biztos beleesne ebbe a körbe” – tette hozzá Besence polgármestere.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökét nem nyugtatták meg a fideszes politikusok válaszai. „Nem hallottunk róla, nem láttunk ilyet, de azt nem mondják soha ki, hogy nem létezik és hogy nem lesz” – mondta Gémesi György. Szerinte az uniós pénzek jelentős részét presztízsberuházásokra, szobrokra, kilátókra költötték. A pénz így lassan elfogy. „Elvitték a közoktatást, kiüresítették az önkormányzat anyagi bázisát, függővé tették a rendszert, és most a legsérülékenyebb, a legfüggőbb része a rendszernek a kistelepülési rész. 2400 településről beszélünk, 1,5–2 millió ember lakik ott. Ez Magyarország területének csaknem az 50 százaléka” – hívta fel a figyelmet.

Kovách Imre, az MTA TK Szociológiai Intézet osztályvezetője kiemelte, hogy ha a pénzcsapokhoz még az eddiginél is nehezebb lesz a kisebbeknek odaférniük, az sok kistelepülés sorsát végképp megpecsételheti: „Azok a folyamatok, amelyekről már most sem tudható, visszafordíthatók-e – a kis falvak elöregedése, a szegénység bezárulása a kis falvaknak a gettójába –, befejeződhetnek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.