Aláírásgyűjtésbe kezdtek az ellenzéki pártok a 3-as metró akadálymentesítéséért

Ha összegyűlik a 138 ezer aláírás, referendumot lehet tartani. Tarlós szerint a népszavazás két lift árába kerül.

MN
2018. 02. 05. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc ellenzéki párt hétfőn megkezdte az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy népszavazás dönthessen a felújítás alatt álló 3-as metró teljes értékű akadálymentesítéséről. A kezdeményezést az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői jelentették be Budapesten, sajtótájékoztatón – írja az MTI.

A tudósítás szerint Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője elmondta, a kerekesszékesekért, nehezen közlekedőkért, a kismamákért és az idősekért vetette fel a referendumot. Tarlós István főpolgármester ugyanis „túl arrogáns ahhoz, hogy beismerje, az akadálymentesítés egy fontos ügy, és túl gyáva ahhoz, hogy a kormánnyal harcoljon a budapestiek érdekében” – fogalmazott, megjegyezve: a fővárosiak átlagosan napi 20 milliárd forintos adóbefizetéseik után megérdemlik a teljes akadálymentesítést.

A népszavazás január 30-án ért révbe, miután a Kúria elutasította azt a beadványt, amely a Fővárosi Választási Bizottság által már korábban hitelesített, a 3-as metró teljes akadálymentesítésére vonatkozó kezdeményezés ellehetetlenítését célozta. Ha az ellenzéki pártoknak sikerül összegyűjtenie a szükséges 138 ezer aláírást, akkor népszavazást lehet tartani.

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel az ATV Start című műsorában azt mondta, hogy félrevezető a szocialisták népszavazási kezdeményezése, mert a referendum eredményessége esetén sem következne az, hogy minden állomáson liftet kell építeni. Tarlós szerint ráadásul az akadálymentesítést az MSZP-től függetlenül hónapok óta szervezik és végzik.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy a Kúria azt mondta ki, hogy a kérdésről lehet népszavazást rendezni, de a végzésben levezette: lehet ugyan népszavazás, de a törvény az akadálymentesítést egzakt módon nem fogalmazza meg, annak számos módozata lehetséges, amelyben a törvény a Fővárosi Közgyűlésnek mérlegelési jogot ad.

Tarlós szerint ha ez a népszavazás sikeres és eredményes lesz, abból egyáltalán nem következik, hogy liftet kell építeni. Megjegyezte, hogy a népszavazás megtartása egyébként két lift árába kerülne. A főpolgármester szerint a törvény sem azt mondja ki, hogy az akadálymentesítést mindenütt lifttel kell megoldani, hanem ennek számos módja van. Mint mondta, van egy olyan szerkezet, amelyet párhuzamosan a haladási iránnyal fel lehet szerelni a mozgólépcsőre, és ebbe a szerkezetbe bele tudnak ülni a mozgássérültek. Ez ötödébe kerül, mint a lift – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.