Bilincset hoztak Polt Péternek, hátha szüksége lesz rá

Az Együtt elnöke így segítené a Tiborcz István elleni nyomozást.

MN
2018. 02. 09. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bilincset csörgetve tartott sajtótájékoztatót a Legfőbb Ügyészség előtt Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje. Jelképesen hozta magával a kényszerítőeszközt, hogy ezzel is megsürgesse a botrányos csalási ügybe keveredett Tiborcz István – Orbán Viktor miniszterelnök veje – elleni intézkedést.

A politikus érthetetlennek nevezte, hogy Polt Péter hivatala az Elios, Tiborcz István egykori cége ügyében szűk egy hónapja elindított nyomozás során még mindig nem gyanúsította meg a kormányfő vejét. – Az eset ismét rámutat: a főügyész nem hajlandó vizsgálatot indítani a Fidesz, Orbán Viktor és családja kétes, maffiaszerű ügyeiben – mondta a politikus.

Szigetvári Viktor fölidézte: a rendőrség egyszer már gyanúsítás nélkül zárta le az Elios közbeszerzéseivel kapcsolatban indított nyomozást, Polt Péter hivatala pedig egy hónap után sem tett érdemi lépéseket az ügyben. – Ha ezt én követtem volna el ellenzéki politikusként, egészen biztos vagyok benne, hogy már az első nap meggyanúsítanak és vezetőszáron elvezetnek – jegyezte meg a miniszterelnök-jelölt, aki sajtótájékoztatója végén jobb híján az ügyészségi portaszolgálaton adta le a bilincset.

Noha a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni a Csalás Elleni Európai Hivatalnak (OLAF) a témában született jelentését, a 24.hu már részleteket közölt a dokumentumból, amely állítólag a birtokába jutott. Nem sokkal később az MSZP nyilvánosságra hozta a vizsgálat egyik iratát, a Szalay Ferenc (Fidesz) szolnoki polgármester észrevételezésre megküldött megállapításokat. 

A 24.hu által idézett jelentés szerint a 35 vizsgált projekt mindegyikében fölvetődött a visszaélés gyanúja, de 17 pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A közzétett részletek alapján az Elios több esetben hamis, drágább árajánlatokkal bizonyította, hogy az ő ajánlatuk a legjobb a vidéki közvilágítási tendereken.

Egy személy készíthette a három ajánlatot, egy számítógépen, ugyanazt a közös módszert követve. A két gyengébb ajánlat pontosan 5 százalékkal, illetve 7 százalékkal volt magasabb a legjobb ajánlatnál – áll a jelentésben. Kiderült az is: az utolsó pillanatban úgy módosították a pályázati feltételeket, hogy megduplázták a lámpák elvárt élettartamát, hogy az Elios magasabb munkadíjat kérhessen.

Bár a vizsgált időszakban, 2013–2015 között Tiborcz István volt az Elios ügyvezető-tulajdonosa, apósa, Orbán Viktor egyszerűen kitért az uniós vizsgálatra vonatkozó fölvetések elől.

Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozom, nem is fogok – mondta az Indexnek, amikor az OLAF-ellenőrzésről kérdezték.

Pedig az ügyben akár 13 milliárd forintos bírságot is kiszabhatnak Magyarországra az eltüntetett pénzek miatt.

Az Elios közleményben válaszolt az OLAF-jelentés megállapításaira. A vállalat szerint mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek eleget téve jártak el, a vizsgálat során pedig együttműködtek a hatóságokkal. Úgy vélik, az Elios iránti fölfokozott érdeklődés politikai indíttatású.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.