Csak papíron magas az egészségügyi dolgozók bére

Az érdekvédők szerint az ápolók átlagos bére nem 248 350 forint volt, ahogy azt Balogék állítják, hanem 163 404 forint.

Kuslits Szonja
2018. 02. 04. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messze nem annyi a fizetése az egészségügyi dolgozóknak, mint amekkora összeget Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemrég a sajtóban közölt, ezzel pedig komolyan félrevezeti a közvéleményt – olvasható a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége levelében, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának küldtek.

A lapunk által megismert levél szerint a dolgozók visszajelzései és bérpapírjai sem tükrözik a miniszter által elmondottakat, de a számok jogszabályban elfogadott bértábla adataival sem egyeznek. Sőt, a KSH-ban szereplő adatok is alacsonyabb béreket mutatnak. A miniszter nyilatkozatában szereplő összegek a hivatalos bértábla számait is 40-50 százalékkal meghaladják – hívták fel a figyelmet a levélben.

A számadatoknál ráadásul nem jelölik a forrást, így nem lehet tudni, hogy a minisztériumban mi alapján számolták ki a közölt bruttó béreket. Többek között emiatt kérik az érdekképviseletek Balog Zoltán tájékoztatását.

Mint írták, az első, 26,5 százalékos béremelés után a 4-6 éves gyakorlattal rendelkező ápolók átlagos bruttó bére nem 248 350 forint volt, ahogy azt Balogék állítják, hanem valójában csupán 163 404 forint. A 19–21 év közötti, gyakorlattal rendelkező ápoló/mentőápoló esetén 187 334 forint volt az emelt alapilletmény, szemben a Magyar Időkben közölt 275 161 forinttal.

Az érdekvédők nemrég Orbán Viktornak nyílt levélben jelezték: február közepén sztrájkolhatnak az egészségügyi szakdolgozók és a mentők is, ha nem kapnak érdemi választ a bérek rendezésére irányuló kérésükre. Akkor 15 pontban fogalmazták meg követeléseit. Szeretnék egyebek közt új bértáblák bevezetését, így a mostanihoz képest a munkában eltöltött évek számával arányosan 20–80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Akkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a mentők többsége jelenleg is csak a szakmai minimumot kapja, ezért több állást kénytelenek vállalni, és egyre többen dolgoznak időnként akár 24 órát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.