Drágább egy kórházi parkolás, mint a Liszt Ferenc repülőtéri

Brutális díjakat szabnak egyes klinikák, még a reptéren is olcsóbb ott hagyni az autót.

Kuslits Szonja
2018. 02. 12. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vagyonokat fizethetnek a parkolásért azok a hozzátartozók, akik súlyos beteg, netán sürgős eset miatt ellátásra szoruló családtagjukat viszik kórházba, és gyanútlanul az intézmény parkolójában hagyják az autójukat. A Magyar Nemzet összesítése alapján míg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, akad olyan kórház, ahol ugyanezért több mint dupla ennyit, 8500 forintot kérnek. Ráadásul nem is egy olyan kórházat találtunk, ahol a parkoló üzemeltetőinek vastagon fogott a ceruzájuk. A győri, szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól.

A napokban bejárta a Facebookot egy kórházi parkolással összefüggésben megosztott történet, amelyből kiderült: Debrecenben néhány órás autós kórházi tartózkodásért nem kevesebb mint 5800 forintot fizettek. A felháborodást csak fokozta, hogy a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet sürgősségi osztályára bevitt 90 éves asszonyt órákon keresztül – délután háromtól este nyolcig – senki nem vizsgálta meg, miközben a beteg folyamatosan hányt. Igaz, az utóbbi hónapokban napvilágot látott esetek alapján sürgősségi osztályon ötórányi várakozás nem is tűnik hosszúnak – főként a kórházak szakemberhiánya és túlterheltsége miatt. Ugyanakkor a pofátlanul magas parkolási díjakat bizonyára lehetne csökkenteni.

Mint megtudtuk, Debrecenben, a klinika területén jelenleg a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül.

Ha valaki nem tudja kifizetni, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely „csupán” 800–1000 méterre van a kórháztól. Tehát a látogatók vagy kifizetik az akár több ezer forintos parkolási díjat, vagy egy kilométert is gyalogolhatnak az intézményig.

Egyes kórházak díjszabását összevetettük a sokak által legdrágábbnak gondolt reptéri parkolási árakkal is. Kiderült, hogy Győrben többe kerül letenni az autót, mint a magyarországi nemzetközi repülőtéren. Míg Ferihegyen a terminálnál 30 perc kerül 900 forintba, 2 óráért pedig 2200 forintot kell fizetni, addig a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház területén akár közel duplájába is kerülhet a parkolás. Az intézmény honlapja szerint az első fél óra ingyenes, a második fél óra 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Tehát míg a reptéren a díjszabás alapján 4000 forintot kérnek öt óráért, ugyanezért Győrben 8500 forintot kell fizetni. Ami pedig igazán felháborító, hogy ha elvész vagy megrongálódik a parkolójegy, akkor 20 ezer forint (!) pótdíjat kell fizetni.

Ehhez képest figyelemre méltó, hogy Budapesten – a több szempontból is – az egyik legdrágábbnak számító V. kerületben is „csak” 440 forintba kerül a közterületi parkolás óránként. De még a turisták által közkedvelt budai Vár területének nem védett övezetében – például a Dísz téren – is „csupán” 525 forintba kerül egy órára letenni az autót. Ez pedig jelentősen kevesebb, mint ha ugyanezt egy vidéki kórház parkolójában tennénk.

A kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháznál is bajban lehetnek azok, akik elegendő pénz nélkül indultak útnak, ugyanis bár az első 30 percben a parkolás szintén ingyenes az intézmény területén, az ezen felüli időszakra már óránként nem kevesebb mint 500 forintot kell fizetni. Szegeden még ennél is borsosabb árat kérnek. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ „B” klinikai parkjában az első fél órában ingyen tartózkodhat egy beteg autója, majd minden további fél óra 600 forintba kerül.

Igaz, akad pozitív példa is. Noha az ország legnyugatibb csücskében található Soproni Gyógyközpont területére csak indokolt esetben lehet behajtani, a kórház főbejárata előtt és a kórház melletti másik három parkolóban is ingyenesen lehet várakozni. Kedvező a helyzet Pécsett is, lapunk érdeklődésére a PTE Klinikai Központ dolgozói elmondták: a pécsi klinikának nincs saját parkolója, de közterületen 100 forintba kerül egy óra.

A budapesti kórházakban is kedvezőbb a díjszabás, mint Győrben, Szegeden vagy Debrecenben. A Heim Pál Gyermekkórház honlapján ez áll: a kórház területén az első 15 percben a parkolás ingyenes. A 15 percet meghaladó parkolás díja minden megkezdett órára 300 forint.

A helyzet nem könnyű, hiszen tény, ha ingyenes volna a parkolás, akkor valószínűleg olyanok is igénybe vennék a szabad helyeket, akik nem szorulnak egészségügyi ellátásra, csupán nem akarnak fizetni. Azonban a félóránkénti akár 1000 forintos díj már igencsak megterhelheti egy család pénztárcáját, és a jelek szerint az intézményeket mindez egyáltalán nem zavarja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.