Egész napra lezárták London egyik repülőterét

Vasárnap egy második világháborús német bombát találtak a közvetlen közelében.

MN
2018. 02. 12. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környéket a Scotland Yard és a királyi haditengerészet már éjszaka lezárta, de ez a légikikötő forgalmát még nem érintette, mivel a City éjjel nem működik, és hétvégenként egyébként is jelentősen korlátozzák a forgalmát, tekintettel a környék sűrűn beépített lakónegyedeire – írja az MTI.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City az egyetlen olyan, amely a brit főváros belterületén működik.

A repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó üzletemberek körében, mivel munkahelyükről néhány perc alatt elérhető, és a belföldi célállomások mellett más európai pénzügyi központokba, illetve New Yorkba is el lehet jutni közvetlen járatokkal.

A hétfői lezárás a repülőtér közleménye szerint hozzávetőleg 16 ezer utast érint.

A bombát a repülőtér környékén zajló felújítási munkák közben találták a Temze folyóban. A helyszínre vezényelt haditengerészeti szakértők megállapították, hogy a robbanószerkezet működőképes, a Scotland Yard ezután rendelte el a repülőtér és a környező utak lezárását 200 méteres körzetben. A lezárt területről a lakókat is evakuálták.

A BBC beszámolója szerint Robert Sinclair, a repülőtér vezetője bocsánatot kért a kellemetlenségért, és kiemelte, tisztában van azzal, hogy mindez kényelmetlenséget okoz az utasoknak és a helyi lakosoknak. Hozzátette: együttműködnek a Scotland Yarddal és a királyi haditengerészettel, hogy a lehető leggyorsabban megoldják a helyzetet.

A City a legkisebb forgalmú londoni repülőtér; évente 4,5 millió utas használja, míg a legnagyobb a főváros nyugati határában működő Heathrow, amelyen évente 75 millió utas fordul meg.

A City az egyetlen az öt londoni nemzetközi repülőtér közül, ahová nem közlekednek menetrendszerű járatok Budapestről.

A környéken a múlt század első felében London akkori tengeri kikötőjének dokkjai működtek – a városrész neve ma is Docklands –, amelyeket különösen heves német légitámadások értek az angliai csata hónapjaiban.

Az 1980-as évektől az egykori kikötői körzet a londoni pénzügyi szolgáltatási központ keleti-délkeleti terjeszkedésének fő célterületévé vált, a dokkok helyét felhőkarcolók foglalták el. Az új pénzügyi központnak a kiszolgálására építették fel a City repülőteret, amelyen 1987 őszén indult meg a forgalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.