Egyre nehezebben megközelíthetőek egyes vidéki iskolák

„Már az is segítene, ha sűrűbben járna a Volán-busz.”

MN
2018. 02. 11. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebben tudnak eljutni a szabolcsi kistelepüléseken élő diákok a környező városok iskoláiba. A külvilágtól izoláltan működő tanintézetekről a Hír TV készített riportot, miután megtudták: a kormány 2011 után megszüntette a normatív támogatást, így a buszoztatás költségei az önkormányzatokra hárultak, a szükséges forrást viszont sok falu nem tudja előteremteni. – A Volánbusz sem sűríti a járatokat, a vonat pedig drága – írják. Stábjuk a Szabolcs megyei Rákóczitanyán megtudta, az iskolabuszokat a helyi önkormányzat biztosítja a tanulóknak, innen járnak be a vajai általános iskolába. Ez jelentős segítséget jelent a szülőknek, ugyanis nem mindenki tudná iskolába vinni gyerekét a 168 fős településről. 

 

 

„Ez nekünk nagyon nagy segítség, mert nem tudnánk semmiféleképpen megoldani, hogy a gyerekeket eljuttassuk az iskolába” – mondta az egyik szülő.

Ráadásul a buszokkal nem csak gyerekek utaznak, mert a Volán messze áll meg, a vonat pedig drága. A helyi lakosok igyekeznek is ezt kihasználni.

Nem ilyen szerencsések a Csongrád megyei zsákfalu, Magyartés lakói. Itt a gyerekek hiába várnak az iskolabuszra, csak a tömött Volán-busz érkezik. Miután az is ritkán közlekedik, a helyiek szerint van, hogy a kisdiákok egyáltalán nem tudnak időben beérni iskolájukba Szentesre.

„Vannak gyerekek, akik nem érnek be ezért, mert nyolckor elmegy a busz, és nekik korábban kezdődik a tanítás, meg van egy olyan is, hogy az előző busz, az 6 órakor van, és nagyon sok családnak el kell vinni a 6 órás busszal a gyerekeket és beadni ügyeletbe, mert nem tudja másként megoldani, hogy a gyerek óvodába vagy iskolába kerüljön” – nyilatkozta az egyik érintett szülő, Vida Katalin.

A környéken élőknek többször ígértek segítséget, de eddig nem kaptak. Pedig már az is segítene, ha sűrűbben járna a Volán-busz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.